Публікації

Показано дописи з травень, 2021

Концерт «Мелодії дитинства»

Зображення
  Щороку 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей. Всі ми були дітьми. Діти завжди прагнуть швидше подорослішати, а дорослі з ностальгією згадують свої дитячі роки. Але всьому свій час…

Перші кроки у світ книжок

Зображення
  Екскурсія  Скоро літні канікули – пора відпочинку для малечі. А де ж саме цікаво провести свій час – звичайно в бібліотеці! Сьогодні, 28 травня, до бібліотеки-філіалу № 13 на   екскурсію «Перші кроки у світ книжок» завітали учні першого класу Полтавської спецшколи №40.

Постаті Української революції: Євген Неронович

Зображення
                                   До 100-річчя Української революції 1917-1921 рр.   Сьогодні, через десятки років помітно, яку величезну роль відіграла Українська революція 1917 – 1921 років в історії української політичної думки. Період Української революції містить чимало невідомих широкому загалу імен.   «Постала нова українська людина, з новим підходом до справ рідного краю і зовнішнього світу, з новою психікою та розумінням того, що зветься нацією», - писав Іван Кедрин. Одним із тих людей був і Євген Неронович .       Працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують історичну розвідку про цю неординарну особистість.

29 травня о 11.00 у Корпусному саду стартує розважальна програма з нагоди Міжнародного дня захисту дітей «Kidsfest 2021»

Зображення
        Цього дня в самому центрі міста вас чекає справжнє містечко розваг, щоб разом відзначити початок літа та свято дитинства.

Життя у пісні

Зображення
Відеоперегляд Полтавська земля – мальовничий та багатий на таланти край. Це край, що подарував світові багато відомих імен. Серед таких імен є і ім’я нашої землячки – Наталії Май. Це саме вона є берегинею сучасної української пісні. Наталія Май – це автор та виконавиця пісень, що сповнені любові до рідної землі, до батьків, до краю, що зростив. Її пісні – це оберіг для сучасного світу музики, бо в кожній пісні є щось особливе, те, що повчає, що збагачує внутрішній світ людини, те, що змушує замислитись та цінувати. Кожен виступ співачки – це свято для поціновувачів її творчості. Вона дивує та вражає своїм сценічним вбранням, серед якого велика кількість вишиванок. І це зовсім не дивно, оскільки саме візитівкою Наталії Май є пісня «А сорочка мамина біла - біла». Працівники бібліотеки-філіалу №13 запрошують всіх поціновувачів творчості Наталії Май до відеоперегляду «Життя у пісні». Перегляд було створено до дня народження, яке співачка святкує 25 травня.

Вишиванка своїми руками

Зображення
  Інформаційна сторінка Вишиванка Квіти розцвітають ось на рукавах, З вирію далекого повернувся птах – Дивні візерунки сяють, мов живі – Мама вишивала оберіг мені! Третій четвер травня – Всесвітній день вишиванки.

Барвисте свято

Зображення
  В цьому році   20 травня   ми святкуємо День вишиванки . Цьому святу вже виповнюється 15 років! Ювілейний День вишиванки присвячено етномузиці та екологічним питанням. Попри свій відносно молодий вік свято вже набуло   широкої популярності та стало традиційним. Святкові акції присвячені українській вишитій сорочці, проходять не лише в Україні. А й далеко за її межами – у країнах Європи. Канаді, Сполучених Штатах Америки, Австралії…

Бабусина скриня

Зображення
Бібліотекарі дитячої бібліотеки №13 разом з вихованцями ПДНЗ № 80 вирушили у подорож до святої історії нашого народу, до чарівної бабусиної скрині. Колись у кожній хаті була скриня. І в скрині мами бабусь, бабусі бабусь зберігали все найдорожче, найрідніше їхньому серцю, а що саме, ми зараз подивимося.

Цікаві факти про Інтернет

Зображення
                                                                         Інформаційна сторінка     Інтернет сьогодні  – це вже значна частина нашого життя. Придумали його в 1969 році, здавалося б недавно, але вже сьогодні кількість користувачів глобальної мережі становить кілька мільярдів. У перекладі з англійської “ World Wide Web ” це «всесвітня мережа». Саме від перших літер цих слів з’явилося “ www ” у веб-адресі. Ця мережа з’єднує комп’ютери в усьому світі для швидкого обміну інформацією. Батьками Інтернету вважають Роберта Канна та Вінтона Серфа. Його історія розпочалася з проєкту ARPANET , фінансованого Міністерством оборони США, для створення стійкої до збоїв комунікаційної мережі. З іншого боку, Інтернет – це сукупність інформаційних ресурсів та способів доступу до них. Їх розробником є британець Тім Бернес-Лі. Його завданням було зробити доступним для працівників Європейської організації з ядерних досліджень (ЦЕРНу) використання документів в електронному вигляді. Історія у

Дерево родинне - глибоке коріння, високе гілля

Зображення
  Відеоперегляд 15 травня – Міжнародний день сім’ї. Сім'я, родина, рід – це такі знайомі з дитинства слова, що сповнені тепла та любові. Родина – це рідний край, де можна знайти материнську ласку та батьківську любов. Це місце де нас завжди чекають рідні серцю люди.

З 7 травня обслуговування користувачів відновлюється!

Зображення
  7 травня   Полтавщина вийшла   з червоної зони карантинних обмежень, а це означає, що бібліотеки відновлюють обслуговування користувачів!  Приходьте та насолоджуйтесь читанням! Вас чекають нові книжечки: цікаві, веселі, пізнавальні. В читальній залі ви ознайомитеся з новинками періодичних видань, а в інтернет – зоні поринете у віртуальний світ інформації,   мандрів та пригод. Чекаємо на вас! Багато хто вже скористався можливістю відвідати нашу бібліотеку!  

Маестро української новели

Зображення
   Літературний портрет       14 травня виповнюється 150 років від дня народження Василя Стефаника - видатного українського письменника, громадського та політичного діяча, однієї з важливих постатей культурного та соціально-політичного життя України.

Поетичними рядками доторкнуся я до мами

Зображення
Відеоперегляд Слово «мама» таке ніжне та знайоме кожному з дитинства. Мама – найрідніша людина для кожного з нас. Мама – це людина, яка дала можливість побачити сонце і небо, доторкнутися до цілого світу сповненого краси. Ніжні дотики, колискова, ласкаві слова – все це прояви материнської любові, тепла.

Пам'ять вічно жива

Зображення
                                                               Віртуальна година пам'яті    Спливають роки, відлітають у вічність… Але є один день, який ніколи не буде стертий із пам ’яті нашого народу. Це   9 травня -  День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні , дата визволення нашої рідної землі від нацизму і перемоги усього людства над злом війни. Війна… За цим коротким, але   страшним словом – згарища, запеклі бої, зруйновані міста і села, зриті бомбами квітучі сади і лани, сльози матерів і дітей. Друга світова війна – це десятки мільйонів людських життів, занапащених у кривавій боротьбі з ворогом. Немає в Україні жодної родини, яку   обминула війна. Наша країна втратила у цьому пеклі кожного другого свого громадянина.

Червоні маки – пам'ять незабута…

Зображення
        Мак вперше був використаний Американським легіоном для вшанування пам'яті американських солдатів, що полягли під час Першої світової війни, а згодом став міжнародним символом пам’яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи із 1914 року. Ніжна тремтлива квітка маку несе в собі незнищенну пам'ять народу. Цей символ поширений у Західній Європі, Північній Америці та Австралії. В Україні червоний мак вперше використаний на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. У березні 2015 року указом Президента України запроваджено День пам ’ яті та примирення, який відзначається 8 травня з гаслом «Пам ’ ятаємо, перемагаємо».

Чародійниця глиняної іграшки

Зображення
                                                            Мистецька сторінка       Історія народної іграшки є невід`ємною частиною історії культури суспільства. Народна іграшка з Опішні є насамперед явищем культури і традицій народу Полтавщини.       Усесвітньо відома Гончарка, чародійниця глиняної іграшки – так називають геніальну майстриню, класика народної глиняної малої пластики Олександру Федорівну Селюченко . Нинішнього року видатній мисткині славетного гончарного осередку Опішного виповнилося б 100 років . Усе своє життя, величезний талант вона віддала гончарному ремеслу. Її творчість стала одним із найкращих надбань української культури ХХ століття.