Чародійниця глиняної іграшки

                                                            Мистецька сторінка

    Історія народної іграшки є невід`ємною частиною історії культури суспільства. Народна іграшка з Опішні є насамперед явищем культури і традицій народу Полтавщини.  

   Усесвітньо відома Гончарка, чародійниця глиняної іграшки – так називають геніальну майстриню, класика народної глиняної малої пластики Олександру Федорівну Селюченко. Нинішнього року видатній мисткині славетного гончарного осередку Опішного виповнилося б 100 років. Усе своє життя, величезний талант вона віддала гончарному ремеслу. Її творчість стала одним із найкращих надбань української культури ХХ століття.

   Народилася майстриня 6 травня 1921 року в гончарській родині Федора та Явдохи Селюченків. І вже в шестирічному віці дівчина вправно ліпила свої перші свистунці. Ліпленню навчала мати - мудра наставниця, найкраща подруга й порадниця.

   Саме за порадою матері, Олександра Селюченко відіслала 1949 року свої вироби на Всеукраїнську виставку іграшки в Київ, де вони були відзначені премією. Відтоді почалося її сходження до вершин творчості, хоча було воно нелегким. Змушена, як і інші ліпниці, виконувати норму й копіювати свистуни, довгі роки вона виборювала своє право на творчість. У листі до київського художника Олександра Фисуна майстриня напише: «Я прожила вік, а жодної персональної виставки не мала… Ніхто не розуміє, що я прожила однією глиною. Це було основне в моєму житті». Персональна виставка все-таки відбулася 1985 року в Полтавському краєзнавчому музеї. У творчості вона зверталася до звичних для народної пластики сюжетів. Це різноманітні коники, баранці, пташки, вершники тощо. Теми складніших композицій шукала в улюблених письменників-класиків. Серед її глиняного світу образи персонажів п’єси «Наталка-Полтавка», композиції на теми «Сорочинського ярмарку» та «Ночі перед Різдвом». Олександра Федорівна адресувала своє мистецтво людям. Її завжди турбувало, як воно буде сприйматися.

  Творчість Олександри Селюченко живе поза часом. Її пам’ятають  послідовники та учні, а витвори гончарівни прикрашають численні музейні та приватні колекції як в Україні, та і за кордоном.

  Працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують переглянути відеоперегляд «Чародійниця глиняної іграшки», щоб більше дізнатись про творчість Олександри Селюченко.

 

Коментарі