Цікаві факти про Інтернет

                                                                        Інформаційна сторінка
    Інтернет сьогодні  – це вже значна частина нашого життя. Придумали його в 1969 році, здавалося б недавно, але вже сьогодні кількість користувачів глобальної мережі становить кілька мільярдів. У перекладі з англійської “World Wide Web” це «всесвітня мережа». Саме від перших літер цих слів з’явилося “www” у веб-адресі. Ця мережа з’єднує комп’ютери в усьому світі для швидкого обміну інформацією. Батьками Інтернету вважають Роберта Канна та Вінтона Серфа. Його історія розпочалася з проєкту ARPANET, фінансованого Міністерством оборони США, для створення стійкої до збоїв комунікаційної мережі. З іншого боку, Інтернет – це сукупність інформаційних ресурсів та способів доступу до них. Їх розробником є британець Тім Бернес-Лі. Його завданням було зробити доступним для працівників Європейської організації з ядерних досліджень (ЦЕРНу) використання документів в електронному вигляді. Історія українського сегмента Інтернет починається 19 грудня 1990 року, коли Юрій Янківський з Міжгалузевого Наукового Центру Технології Програмування «Технософт» під'єднався до світової мережі Інтернет.

   Працівники бібліотеки-філіалу №13 зібрали для вас деякі цікаві факти про Всесвітню мережу.


1.     Найбільше користувачів Інтернету в Китаї. Там Інтернетом користуються близько 800 мільйонів людей, і це тільки приблизно 60% населення країни.

2.    Слово “веб-серфінг” придумала  в 1992 році нью-йоркська бібліотекарка Джин Армор Поллі, яка згодом написала серію книжок із безпеки у сфері інтернет-послуг.

3. 281 мільярд електронних листів відправляється інтернет-користувачами щодня.

4.   Якби Facebook був державою, то він був би на третьому місці за чисельністю населення.

5.  Згідно з резолюцією ООН, яка прийнята в 2011 році, доступ в Інтернет є базовим правом людини, а відключення Інтернету є порушенням прав людини.

6.  Незважаючи на величезну кількість користувачів, 80 % населення світу не користується Інтернетом.

7.    У Китаї працюють спеціальні табори для лікування людей, залежних від Інтернету.

8.     Найбільший вебсайт за обсягом трафіку – Netflix: він “з’їдає” майже 15% світової передачі даних.

9.     Країни світу з найшвидшим інтернетом - це Тайвань, Сінгапур, острів Джерсі, Швеція і Данія.

    10.   Щодня хакерами зламується близько 30 тисяч сайтів

    11.   51% трафіку генерують боти, а не реальні люди й сайти.

12.Інтернет охороняють сім реальних людей — у кожної є ключ, який  дозволяє перезапустити світову Мережу в разі її захоплення або  технологічної катастрофи.

13.Головна інфраструктура світової Мережі – 300 підводних кабелів, що з’єднують  континенти. Обрив одного з них може залишити без зв’язку десятки мільйонів людей.

14.Зберігання та передача даних в Інтернеті поглинає 20% світової  електроенергії.

15.У світі 2 мільярди сайтів, на 0,1% яких припадає половина глобального трафіку.

Коментарі