Маестро української новели

   Літературний портрет

     14 травня виповнюється 150 років від дня народження Василя Стефаника - видатного українського письменника, громадського та політичного діяча, однієї з важливих постатей культурного та соціально-політичного життя України.

     В українській літературі багато трагічних постатей, адже біографія справжнього митця органічно входить в історію власного народу, часом залишаючи в ній сторінки, сповнені сліз і крові. Але навіть на цьому тлі світосприйняття Василя Стефаника вражає своїм песимізмом. Його новели ввібрали в себе глибинний розпач, сум та почуття безнадії мільйонів – звідси й виникає унікальний, разючий ефект впливу тексту Майстра, який захоплює читача своєю силою та відвертістю. Світ і Всесвіт Стефаника переповнені почуттями: його слова не лише відображають, а й творять автентичний світ українського селянина на межі ХІХ і ХХ століть. А точніше – просто людини на межі власного життя і вічності.

   Уся проза письменника складає невелику книжку, але ця книжка створює цілий світ – самобутній, неповторний і магічний. Гортаючи сторінки книжок Василя Стефаника  розумієш, що за час, який минув після смерті митця, в тій царині життя людської душі майже нічого не змінилося…Справді, Стефаник, досконало знаючи, чим жило покутське село, з великою художньою силою відтворив і нужденне його життя, і прив'язання селянина до землі, якої у важких психічних муках часто доводилося йому позбуватися. Чим міг, до останку В.Стефаник підтримував свій народ і залишався з ним і в муках і в радощах.

    Працівники бібліотеки-філіалу №13 до ювілею Василя Стефаника підготували літературний портрет «Маестро української новели».

 

 

 

 

Коментарі