Барвисте свято

 

В цьому році  20 травня  ми святкуємо День вишиванки. Цьому святу вже виповнюється 15 років! Ювілейний День вишиванки присвячено етномузиці та екологічним питанням. Попри свій відносно молодий вік свято вже набуло  широкої популярності та стало традиційним. Святкові акції присвячені українській вишитій сорочці, проходять не лише в Україні. А й далеко за її межами – у країнах Європи. Канаді, Сполучених Штатах Америки, Австралії…

     Українська вишиванка – це елемент української національної історії, культури й традицій, бренд сучасної України. З відродженням незалежності нашої держави вишиванки почали знову з’являтися в гардеробі українців – не лише святковому, але й повсякденному.

  Українська сорочка, прикрашена орнаментованою вишивкою, протягом багатьох століть була в Україні  елементом повсякденного та святкового одягу. Перші зразки вишивки на території України зявилися ще за доби скіфів – у VII III століттях до нашої ери. З часом вишиванка стала одним з ключових елементів українського національного вбрання. Вишиваному орнаменту сорочок традиційно надавали містичного, оберегового значення: вона захищає від усього лихого, символізує здоров’я, красу та відданість родині, роду. Кожна вишита руками вишиванка має свої характерні мотиви, які в орнаментах вишивки різняться у різних регіонах України. А чи знаєте ви, що вишиванка вважається найдревнішим письмом українців? Через просту й водночас геніальну систему знаків в орнаментах розкривається ставлення наших предків до Всесвіту, до життя й свого покликання.

  

                                                             Наші користувачі

   Долучитись до святкування  Дня вишиванки просто – варто лише прийти на роботу або навчання у вишитій сорочці. Приєднуйтесь!

Коментарі