Бібліотека відкриває двері в казку

                                                    «Якщо ви хочете, щоб ваші діти були розумними,

                                                     читайте їм казки. Якщо ви хочете,

                                                     щоб вони були ще розумніше,

                                                     читайте їм більше казок»

                                                                                                   Альберт Ейнштейн        

    Чи є на світі така людина, яка хоча б раз у житті не мандрувала дивовижною країною казки?! Напевно, ні. У казок завжди був, є і буде свій читач.  Їх люблять усі: діти, дорослі і навіть літні люди. В основі казки – захоплююча розповідь про вигадані події та явища, які сприймаються як реальні. Особливість цього жанру в тому, що у казки завжди щасливий кінець. Нехай у реальному житті і не зовсім так, а у фантастичній реальності все завжди закінчується добре і погані герої або програють позитивним персонажам і йдуть назавжди, або змінюються на краще. Ми вчимось у казкових персонажів навіть у дорослому віці. Казкові герої допомагають нам, тому що ми пов'язуємо їх перипетії з нашим власним життям, мріями, тривогами та розмірковуємо над тим, як би ми вчинили на їхньому місці. Казки допомагають дітям учитись розуміти це життя й орієнтуватись у ньому.

   Слово «казка» походить від слова «казати», «розповідати». Термін «казка» вперше тлумачиться в словниках Лаврентія Зизанія і Памва Беринди. Сюжети, близькі до казкових, зустрічаються в літописній літературі Київської Русі 10-12 ст. Найголовніша жанрова особливість казки – художня вигадка і розважальність.

   Народні казки народились в сиву давнину, їх передавали з уст в уста, від покоління до покоління. Саме у казках поєднується реальність і вигадка, справжнє життя і дива. Вони живуть поряд з нами з дитинства. Зачаровують красою рідного слова. За змістом народні казки поділяються на кілька різновидів. Це казки про тварин, фантастичні (чарівні, героїчні, пригодницькі) казки, соціально-побутові, казки-новели і казки-притчі.

    Казка літературна – жанр, що спирається на основні закони фольклорної казки; художній твір, в якому використано народний казковий сюжет, образи, органічно поєднано елементи дійсності та художньої вигадки, домислу. Особливістю  літературної  казки є те, що її створив автор, письменник.

    Майстерно інтерпретовані народні казки в зарубіжних літературах. Це казки Г.К.Андерсена, Ш.Перро, братів Грімм, А.Ліндгрен, О.Пушкіна, К.Чуковського.

    Українська літературна казка починає плідно розвиватися у першій половині 19 ст. М.Вовчок, Н.Забіла, І.Франко, Л.Українка, М.Коцюбинський, В.Симоненко, В.Нестайко, Я.Стельмах теж писали в жанрі казки.

     «…Казка – це не лише розважальний засіб, але й форма виховання людини, за допомогою якої вироблявся світогляд не одного покоління…» - писав В.Скуратівський.

    Бібліотекарі теж, використовуючи казку, допомагають дітям розібратися у такому складному світі, зробити перші кроки до пізнання життя. Напередодні Всесвітнього дня казки зичимо батькам  вірити у свою казку та огортати нею дітей. Читайте казки своїм дітям, даруйте їм частинку магії! А ми запрошуємо всіх поринути в таємничий та чарівний світ казки за допомогою  виставки-фантазії «Бібліотека відкриває двері в казку».

    

   Отже, приходьте до бібліотеки, вибирайте казки за вподобанням, читайте та насолоджуйтесь цим чарівним світом – казкою.

                                 Кращого немає в цілім світі,

                                          Коли казки читають діти,

                                          Відкривають сторінки казкові

                                          Нам пригоди дивні та чудові.

                                          Тут добро завжди перемагає,

                                          Головний герой завжди все знає,

                                          Принци до дівчат завжди приходять,

                                          І скарби чарівні тут знаходять.

                                          Багато казок прочитати  кожен зможе,

                                          Вам у цьому бібліотека допоможе!

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі