Король земель Руських

               Історична сторінка


                                                             «Був відважний і хоробрий,

                                 і з ніг до голови

                                             не було на ньому вади»

                                                    Галицький літописець

 Цього року виповнюється 820 років від дня народження Данила Галицького (1201-1264) – одного з найвидатніших українських князів, могутнього правителя, проникливого політика і дипломата, хороброго воїна і талановитого полководця.

  


   Працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують вашій увазі історичну сторінку про короля Данила.

   Час його правління — доба найбільшого економічно-культурного піднесення та політичного посилення Галицько-Волинської держави.

   У 1213 році, у 4 роки, його проголосили князем Галицько-Волинського великого князівства, але лише у 1245 році, після багаторічної боротьби, він вигнав з Галича чернігівських князів й угорське військо та повернув собі батьківську спадщину. Данило Галицький був єдиним серед українських князів періоду феодальної роздробленості, хто зумів об’єднати під своєю владою більшість етнічних українських земель.  Його держава була чи не найбільшою в тогочасній Європі – простягалася від Бугу аж до самого Дніпра. Князь об’єднав Галичину й Волинь, докладав величезних зусиль до згуртування Південної Русі, протягом сорока років вів війну з боярською опозицією й здолав її. При ньому міжусобиці в наших землях практично закінчилися, а напади поляків, угорців, литовців і половців поступово відійшли в минуле. Князь будував нові міста (Львів, Холм, Угровськ, Данилів) і розвивав старі (Галич, Дорогочин, Володимир), при ньому Галицька Русь стала одною з найбагатших держав в Європі, оскільки князь Данило зумів ефективно використовувати всі переваги вигідного географічного положення своїх земель, а також найбільших родовищ солі. У містах розвивалися промисли, ремесла, торгівля. Він піклувався про будівництво фортець, закладав замки, церкви, монастирі, сприяв розвитку культури, освіти. Данило Галицький здійснив походи на Чехію та Сілезію. Так далеко на захід не ходив жоден з давньоруських князів. 

    Все його життя — це боротьба за захист українських земель від численних завойовників:

 1.  В 19 років (1223 р.) — він один з ініціаторів битви на Калці з монголо-татарами. Вважав, що захищати Батьківщину потрібно на далеких підступах, а не тільки на власній землі;  

 2. У 37 років (1240 р.) великий князь Київський, який дав бій монголо-татарам, зумів отримати більш «м’яку залежність» від Орди, ніж інші давньоруські землі;

  3. В 52  роки -  коронація нового монарха Європи, який першим в нашій історії отримав титул короля за союз проти монголо-татар.

    Доба Данила важлива тим, що протягом 20 років яскраво намітилася різниця між ідеологією та орієнтацією української держави і Володимиро-Суздальської. Данило для зміцнення своєї держави та звільнення її від татарського панування шукав зв’язків з Європою. В історії України Данило Галицький залишив добру память, як правитель, який відбудував і зміцнив державу у важкі часи.

  Більше дізнатися про цю видатну особистість української історії можна з книг, які є в нашій бібліотеці:










Коментарі