Мистецтво бути людиною

                                              Віртуальна сторінка гарних манер

     21 березня відзначається День ввічливості і важливих манер. Працівники бібліотеки  запрошують до розмови про ввічливість та гарні манери, їх важливість в нашому житті, адже ми з вами живемо серед людей. Наші вчинки, слова, жести не байдужі людям, які нас оточують. Можна легко образити інших нетактовною поведінкою, недобрим словом. Тож з самого дитинства потрібно засвоїти науку спілкування, поводити себе так, щоб оточуючим було зручно, приємно. Людяність, доброта, здатність до співпереживання, співчуття – це ті риси, які мають бути закладені в людині з моменту її народження. Для людини дуже важливо почувати себе одним цілим зі світом. Як гідно посісти своє місце в суспільстві? В цьому вам може допомогти вихованість, що споконвічно цінувалась і поважалась в народі. Саме вона допоможе здобути прихильність й довіру людей. Вона підкаже правильний вихід зі складної ситуації, підтримає твою гідність у хвилини випробувань. Треба знати секрети ввічливої людини, щоб підтримувати позитивні стосунки з іншими.  А на допомогу в цьому вам прийдуть слова ввічливості та ввічливі манери. 

  Ввічливість – риса характеру, яка визначається гарними манерами, добрими вчинками та доброзичливим ставленням до людей. Це уміння поводитись так, щоб іншим було приємно знаходитись поряд з вами. Не забувайте частіше вживати ввічливі, чарівні слова: «доброго ранку!», «дякую», «вибач», «будь ласка».  Ввічлива, чемна людина всім приємна. 

   Чи знаєте ви правила ввічливості та моральної поведінки? Ось деякі з них:

Не поспішай першим сісти за стіл.

Не розмовляй під час їжі.

Не перебивай того, хто говорить.

Вживай ввічливі слова під час розмови.

Не показуй пальцем на інших.

Поступайся місцем у транспорті людям похилого віку.

Щиро радійте за успіхи товаришів.

Не будьте байдужими до чужої біди.

Відповідайте за кожен свій вчинок.

      Щоб люди вас поважали, приязно ставилися до вас, ніколи не забувайте і завжди дотримуйтеся золотого правила вихованості: стався до людей так, як би ти хотів, щоб люди ставилися до тебе. Найбільше щастя і радість людини – це спілкування з іншими людьми. Потрібно своїм життям приносити якомога більше радості і світла в життя інших людей. Це і глибока повага до людей,  до рідної землі з її славетною історією, вміння відгукуватись на чужий біль, прагнення допомогти, захистити, захоплення красою природи і бажання самому створювати прекрасне. А перед усім це й вимогливість до себе, до власних вчинків.

Даруйте людям ласку і тепло

  І не скупіться на слова ласкаві,

Щоб добрим людям добре всім було,

  Щоб людяність цвіла у кожній справі!

Коментарі