Свято зустрічай – на порозі Миколай!

                                                                                                                          Це свято раз буває в році.

                                                                        Воно нікого не мине

                                                                                   Бо Миколай святий із неба

                                                                             В оселю кожну зазирне.

19 грудня весь християнський світ відзначає День Святого Миколая Чудотворця, архієпископа міста Міри Лікійської, який жив у ІІІ-ІVст. Це один  із найочікуваніших днів у році,  день, перед яким усі дітлахи намагаються бути якомога чемнішими. Цього дня навіть дорослі починають вірити в дива, а діти з нетерпінням чекають ранку, щоб зазирнути під подушку або в чарівний чобіток, адже так приємно отримувати подарунки!

Усі ми знаємо саме цієї ночі як усі поснуть, на золотих санях прилетить Миколай – із білою бородою, в теплому кожусі, а головне – з великим мішком подарунків.


 Хто ж він, Святий Миколай? Працівники бібліотеки пропонують користувачам зазирнути до давньої легенди про Миколая Чудотворця.

  Коли великий християнський  святий Миколай був маленький, він жив на березі Середземного моря в римській провінції, де колись була древня країна Лікія. Народився він  близько 270 року в місті Патарі. Народження Миколая було справжнім дивом. Його батьки – Феофан і Нонна – були вже літніми й  належали до одного з найвідоміших та найбагатших лікійських родів. Їх поважали за доброту і чесність, і все у них було добре, але в їхньому будинку ніколи не звучали дитячі голоси. Якось Нонна запропонувала чоловікові піти в храм, щоб дати обітницю: якщо у них народиться дитя, вони присвятять його Богові. І Бог подарував їм сина. Щасливі батьки назвали його Миколаєм. Вже з перших днів хлопчик почав тішити й дивувати навколишніх: він лежав у колисці й посміхався кожному, хто входив у дім. А коли священик здійснював над ним обряд хрещення, Миколай раптом самостійно став на ніжки й стояв у купелі. Миколаєві було років десять, а його вже знали й поважали як дорослого чимало жителів міста. Завжди є люди, які потребують допомоги, але  не всі це зауважують й допомагають. А Миколай завжди бачив кому потрібна допомога й допомагав, піклувався про вбогих та нужденних. Він рано навчився читати. Миколай читав й перечитував божественні книги, мріючи, що, може, й він колись буде гідним нести людям слово Боже.  Благочестиві батьки виховували свого сина в християнському дусі, а дядько Миколая, який був єпископом патарським, дбав про його освіту.        

   Досягши юнацького віку Миколай, під керівництвом свого дядька-єпископа, почав долати щаблі церковного служіння. Спочатку був ченцем, потім  дияконом, а за кілька років прийняв сан пресвітера (священика).

Близько 300 р. в Мірі вибухла велика епідемія. Миколай, незважаючи на небезпеку, допомагав хворим, утішав їх. Під час цієї епідемії померли його батьки. Миколай успадкував велике багатство, яке роздав бідним і нужденним. Святий Миколай був прикладом християнського життя. Він не чекав, щоб у нього просили допомоги, а сам шукав бідних, щоб їм допомогти. Не дивно, що з його ім'ям пов'язана традиція, яка сягає XII століття – давати допомогу та стипендії в школах. Пізніше цей звичай перетворився в дарування, особливо дітям, у надвечір’я святого Миколая подарунків. Після смерті єпископа міста Міри обрали владикою Миколая. У цьому високому сані святий Миколай не тільки не змінив своєї милосердної поведінки, навпроти, його доброчесність ще більше засяяла.  Жив він дуже скромно  та з любов`ю допомагав всім у біді й смутку. Великий святий дожив до глибокої старості й помер у 342 році. Його поховали в соборному храмі міста Міри, а потім святі останки перевезли в місто Бари в Італії.

    Щиро вітаємо усіх із Днем Святого Миколая! Нехай це свято сповнить вашу оселю щастям, теплом і любов’ю, а святий Миколай благословить на добрі справи й принесе мир, добро, радість, розуміння й бажані подарунки! Вірте в чудеса, вони збуваються!







Коментарі