Новий рік – веселе свято, тож святкуй, моя Полтаво!

Відеоперегляд

Ось і промайнув непомітно ще один рік. Знову наближаються новорічні свята. Кожен житель Полтави починає це відчувати тоді, коли розгортаються ялинкові базарчики, і починають встановлювати ялинку – головну ялинку нашого міста на Театральній площі. Втім, так було не завжди. Власне, тільки у середині минулого сторіччя ялина посіла  почесне місце серед святкових атрибутів. 

Відомо, що перша ялинка, загальноміська, була влаштована 1 січня 1945 року на території Корпусного парку. А з 1952 року ялинки почали організовувати вже на Театральній площі. Вже через кілька років почали встановлювати ялинки у різних районах міста.

З початку 50-х років вже на повну потужність запрацювали різні заклади культури, де почали проходити масові новорічні заходи.

У 1960-х роках ялинку ставили ближче до центру Театральної площі. Навколо новорічної ялинки тоді облаштовували ярмаркове містечко, а для дітей встановлювали будиночки для розваг.

Пролітали роки і з плином часу змінювалася і головна ялинка Полтави. Так на початку 90-х головну ялинку трохи «посунули» вбік від входу до театру. Також вона стала «пишніша» і для її формування використовували гілки живої сосни. Навколо міської ялинки також встановлювали будиночки, фігури оленів, а саме дерево обгороджували невеличким парканом із тематичними малюнками. У 1997 році новорічну ялинку почали ставити біля стадіону «Ворскла». Це була ініціатива тодішнього міського голови.

У 2004 році, головну ялинку міста вирішили повернути до театру. Її також розмістили збоку від будівлі, а площу навколо неї прикрасили дерев’яними фігурами казкових персонажів. У 2006 році на головній ялинці побільшало оздоблення. Верхівку оновили на зірку — більше подібною до різдвяної. Окрім кульок, на гілки почали вішати й інші фігури, а також додалося гірлянд. У 2008 році замість традиційної живої ялинки у Полтаві почали монтувати «конусну» — 22-метрову. З 2012 на 2013 рік головну ялинку тоді вперше відкрили 19 грудня — на День Святого Миколая.

З 2018 на 2019 рік територія біля головної ялинки Полтави стала більше схожа на різдвяне містечко. Місто додатково придбало світлові 3D-металоконструкції, які дозволили утворити навколо дерева шатер з гірлянд із парканом. З 2019 на 2020 рік, шатер, різдвяні фігури та новорічний ярмарок лишили такими самими, як і в попередній рік.

        Відкриття цьогорічної головної ялинки міста вже відбулося. Наша зелена красуня вже чекає всіх полтавців та гостів міста, а поки що, працівники бібліотеки-філіалу для дітей №13 запрошують своїх маленьких полтавців та їх батьків до відеоперегляду «Новий рік – веселе  свято, тож святкуй, моя Полтаво!». Бажаємо гарного перегляду!

 

Коментарі