Цифрова абетка

Віртуальна хвилинка


  2020/2021 навчальний рік оголошено Роком математичної освіти в Україні і бібліотекарі бібліотеки – філіалу № 13 пропонують користувачам віртуальну хвилинку «Цифрова абетка».

   Заняття математикою мають таку ж користь для мозку, як і силові навантаження для м’язів. Тобто регулярні заняття математикою дозволять прокачати мозок і розвинути математичне мислення. За останнє століття математика зробила величезні кроки вперед. У 1900 році всі світові математичні знання помістилися б приблизно 80 книг, а сьогодні можна заповнити понад 100 тисяч книг.

 Математика, як це не здається на перший погляд парадоксальним, у певному розумінні – "родичка" поезії. Незважаючи на всю свою складність і абстрактність, вона багато містить у собі художнього, образного – і в шляхах творення, і в характері існування. Дехто навіть говорить про "математичні образи" як про властивий математиці спосіб пізнання світу. В усякому разі, безперечно, що математика справді-таки поезія, поезія думки, "поезія логіки ідей", як говорив А. Ейнштейн. Платон вважав, що філософію можна зрозуміти лише знаючи математику. На фронтоні його школи, славнозвісної Академії, був напис: «Хай не входить сюди той, хто не знає геометрії».

   Як мистецтво дарує людині красу чуттєвого, так математика дарує людині красу розумового. Недаремно ж так багато великих математиків були ревними шанувальниками поезії, а чимало поетів висловлювало своє захоплення стрункістю та красою математичної думки. Найдавніший текст, у якому згадуються дроби, це «Іліада Гомера»: "Ночі дві частини пройшли і третя зосталась частина". Письменник Льюїс Керолл, який написав «Аліса в країні чудес», був математиком.

 Про українців – літераторів, культурних діячів або ж музикантів ми знаємо значно більше, аніж про “повелителів науки з цифрами”. А їх ого-го як багацько в України. Представляємо Вам добірку висловів українських математиків. Читайте та надихайтесь:)

   Михайло Остроградський – геній, визнаний за життя: «Всі гадають, ніби математика — наука суха, що полягає вона тільки в умінні рахувати. Це безглуздя. Цифри в математиці відіграють наймізернішу, найостаннішу роль. Це — найвища філософська наука, наука найбільших поетів…» 

  Георгій Вороний – творець геометрії чисел: «Сама лише математика, наче яскрава зірка, сяє переді мною, на неї всі мої сподівання.“

   Михайло Кравчук – корифей української математики: «Часто ми чуємо, що математика – наука суха, абстрактна. Може для когось це і так. Але тільки не для інженера! Немає у світі машин, які йшли не від математики, немає повнокровного життя творця техніки без цієї науки … математика для вас має стати душевною потребою, якщо хочете, хлібом і піснею».

  Володимир Левицький – основоположник української математичної культури: «Хто поборе математичну символіку і вдумається в глибокі царини математичного світу, той відкриє в ній такий ідеальний світ і таку величаву поезію, і стільки естетики, і краси, як в ніякій іншій науці.»

 Микола Чайковський – творець української математичної термінології:

«Я можу з великою гордістю сказати, що був другим, хто викладав вищу математику українською мовою; першим був Михайло Пилипович Кравчук у Києві…»

Анатолій Скороход – віртуоз математики: «Математика не має авторитетів.

Математик ніколи не скаже: «Це правильно, тому що так вважає хтось. В математиці кожне твердження має бути логічно доведено».

   Віктор Глушков – піонер комп’ютерної техніки: «Прийде такий час, коли буде можливий перехід людства з інтелекту, почуттів та емоцій повністю на пам’ять електронно-обчислювальної машини».

  Олександр  Астряб – засновник української школи методики математики, Микола Боголюбов – творець сучасної теоретичної та математичної фізики, академік Юрій  Митропольський, Анатолій Самойленко – видатний математик сучасності, президент Всеукраїнського благодійного фонду сприяння розвитку математичної науки. 

    У наукових працях, листуванні, спогадах учених, зокрема математиків, починаючи від часів Платона й Архімеда і до наших днів можна знайти немало цікавих, глибоких і оригінальних думок про математику, її розвиток тощо. Ці афоризми й висловлювання допомагають повніше розкрити різні сторони математичної науки, надихають і підбадьорюють тих, хто входить у чарівно казковий світ цифр, чисел і фігур, тих, хто присвячує цьому світові своє життя...

Ніна Вірченко  – українська жінка математик: «...Моє життя – Україна і математика»

 


Коментарі