Богатирська сила славетного українського борця

 

  На арені Феодосійського цирку більше 100 років тому відбулося щось неймовірне: невідомий нікому глядач кинув виклик усьому складу  чемпіонату борців-професіоналів і виграв головний приз! Так у 1897 році уперше в спортивному світі пролунало імя Івана Піддубного. 8 жовтня виповнюється 150 років від дня народження «чемпіона чемпіонів», як  його називали.

 Працівники бібліотеки-філіалу №13 підготували інформацію про славетного атлета з Полтавщини, ім'я якого стало символом незламної сили народу.

 Народився Іван Максимович у 1871 році в с. Красенівка Полтавської губернії в селянській родині. 20-річним подався на заробітки, працював вантажником у чорноморських портах. І навіть серед портових вантажників, що славились своєю силою, Іван був богатирем. З 1897 року, в 26-літньому віці, він почав виступати на цирковій арені як атлет-гирьовик та борець. Слава його швидко росла. Він займався важкою атлетикою, брав участь у чемпіонатах з боротьби на поясах. 

 

 У 1904 році у Петербурзі проводився міжнародний чемпіонат з французької боротьби. В ньому брали участь 30 борців-професіоналів, а переможцем чемпіонату став Іван Піддубний. В 1905 році, в 35 років, видатний богатир відправився в Париж виборювати світову першість. На титул чемпіона світу претендували 140 борців. До фіналу без поразок дійшли тільки двоє: датчанин Педерсен і наш Піддубний. А у вирішальній сутичці датчанин опинився на лопатках. Ще п’ять разів Іван Максимович завойовував лаври чемпіона світу. Гастролював за кордоном, побував у 14 країнах, і за весь час своєї спортивної кар’єри програв лише декілька поєдинків.

  Показав він і неперевершений приклад спортивного довголіття: виступав до 70-літнього віку. За великі заслуги у спорті у 1939 році Піддубний був нагороджений орденом. У його помешканні, у Єйську (Краснодарський край), над канапою висів портрет Шевченка, обрамлений лавровим вінком, а під ним на полиці стояли різні видання "Кобзаря". На запитання, навіщо йому стільки, він відповідав: - Я вірю в Бога, а святих не знаю, тож замість них "Кобзаря" тримаю. 1937 року Івана Максимовича схопило НКВС у Ростові. Піддубний отримав паспорт, у якому прізвище було записано через "о", а не через "і", написано "русский". Борець попросив зробити зміни, але отримав відмову. Не довго думаючи, власноруч написав "і" замість "о", а замість "русский", написав "українець". Піддубного довго допитували, адже НКВС було відомо, що гастролюючи в США, 57-річний українець удостоївся звання переможця конкурсу чоловічої краси та нагороди у півмільйона доларів. От тільки не знали в СРСР, що умовою отримання нагороди було прийняття громадянства США, від чого Піддубний відмовився.

 
   Останні роки життя Іван Піддубний переслідувався за українську свідомість, провів у тяжких матеріальних умовах, по кілька днів голодував. Помер славетний борець  8 серпня  1949 року. 


    

Коментарі