Жовтень як не з дощем, то зі снігом

 Інформаційна сторінка

Наче й непомітно, але впевнено увійшла в свої права осінь, котру ознаменував один з найпошанованіших у слов’ян місяців – жовтень. 

Українська назва другого осіннього місяця не потребує будь-яких пояснень. Довколишні гаї зодяглися в найпривабливіший – жовтогарячий колір. Місяценазва «жовтень», як стверджують давні джерела, була відомою ще за Київської Русі.

Поруч з жовтнем ужилося й слово «паздерник». Воно походить від спільнослов’янського «паздер», тобто костриця. Саме о цій порі починали масово переробляти льон та коноплі.

На Україні існували й регіональні місяценазви. Серед найвідоміших – «грязень» (від грузьких доріг), «хмурень» (надмірно похмурих днів), «листопадник» (період опадання листя), «зазимник» (появи перших відчутних заморозків) тощо.

Однак найчастішою, можна вважати народну назву жовтня – «весільник». Тому що починаючи від Покрови, тобто 14 жовтня, вже дозволялося справляти весілля. Це був період, коли в селах масово грали весілля. У народі так і казали: «Жовтень на весілля багатий».

Переважно в жовтні справляли також «весілля для батьків», або «вінець». Згідно із звичаєм, «весілля батьків» робили лише у багатодітних сім’ях. Коли одружували останнього сина чи віддавали заміж останню дочку, то на третій день плели вінки і випікали коровай для батька-матері. Цим обрядом, котрий у скороченій формі нагадував весільний, віддавали шану батькам, що виховали працьовитих дітей.

З другим осіннім місяцем пов’язано чимало храмових свят. Здавна на Україні кожне село мало свій «іменний празник». Його визначали за датою закінчення будівництва й освячення церковного храму (а звідси й храмове свято).

У цей період молодь починала збиратися і на традиційні вечорниці та досвітки. Але в жовтні вечорниці ще не оформлювалися в постійні зібрання. Вони починали активно діяти лише в листопаді – місяці, коли остаточно завершували всі польові роботи. Поки що середульший брат осені ще надокучав щоденними капризами. Тому про нього казали: «У жовтні на день сім погод: сіє, віє, крутить, мутить, реве, зверху ллє, а знизу мете!».

     Прислів’я та приказки про жовтень

    Жовтень ходить по краю та й виганяє пташок з раю.

·       Вересень пахне яблуками, а жовтень — капустою.

·       Плаче жовтень холодними сльозами.

·        В жовтні з сонцем розпрощайся, ближче до печі підбирайся.

·       Жовтень як не з дощем, то зі снігом.

·       Для роботящого Федота і в жовтні знайдеться робота.

·       Жовтень хоч і холодний, та листопад його перехолодить.

 



Коментарі