Публікації

Показано дописи з січень, 2021

Як звірі зимують

Зображення
                                              Віртуальна інформаційна хвилинка      Зима – нелегка пора для всіх, особливо для лісових мещканців.   На землі, деревах, кущах лежить сніг. Здається, що життя в лісі, в степу зовсім завмерло, але насправді це не так. Винахідливі звірі пристосувались до зими, кожен по- своєму.        Бібліотекарі бібліотеки - філіалу №13 пропонують дошкільнятам з дитячого садочка №80, з яким ми співпрацюємо , та всім маленьким користувачам розповідь про зимівлю диких тварин .

Знайомтесь: найновіші та найцікавіші!

Зображення
      Маємо приємну новину для наших користувачів. Бібліотека отримала нові книги! Нові надходження – завжди велика радість. Вас чекають   цікаві, сучасні книги від провідних видавництв України, понад сто примірників художньої та галузевої літератури. Це дитячі яскраві, гарно ілюстровані книжечки та твори, які включені до шкільної програми, класичні твори зарубіжної літератури англійською мовою. Є дещо, що зацікавить й дорослого читача.         З радістю запрошуємо всіх, і дорослих, і малих, до книгозбірні переглянути та вибрати й для себе щось із новинок. Завітайте   до бібліотеки та обирайте   книги собі до смаку!

Я в пам’яті запалюю свічу. Сторінками видань про Голокост

Зображення
Віртуальний урок історичної пам ’ яті       Обов’язок письменника – розповісти страшну правду, громадянський обов’язок читача – дізнатися про неї. Кожен, хто відвернеться, хто заплющить очі й пройде повз, образить пам’ять загиблих.                                                                                                                                                                                             Василь Ґроссман                                                                                              «Треблінське пекло» (1944)      Голокост – одна з найстрашніших трагедій ХХ століття. У 1933 році до влади в Німеччині прийшов Адольф Гітлер, який затвердив у країні націонал-соціалістичний режим. Цей режим ґрунтувався на нацистській расовій доктрині, згідно з якою німці -"арійці" належать до вищої раси, а євреї вважалися Untermenschen - недолюдьми.

Відеомайстер - клас по виготовленню моделі оригамі "Тризуб"

Зображення
      День Соборності України — національне свято України, що відзначається щороку 22 січня. Сьогодні соборність не обмежується лише ідеєю збирання етнічних земель у рамках національної держави, а передбачає також духовне єднання всього населення країни незалежно від національності.     Соборність — це забезпечення справжнього суверенітету і незалежності народу, міцний фундамент для побудови процвітаючої демократичної національної держави. Здобутки попереднiх поколiнь продовжують своє життя в поколiннях прийдешнiх. Вони допомагають, пiдтримують зберiгати найсвятiше — пошану до наших батькiв, дідів, справу боротьби за Українську державу.    Вихованці гуртка «Оригамі-оригінальний конструктор» теж готувались до Дня Соборності України. 

Славетний день, що об'єднав Україну

Зображення
                                          22 січня - День Соборності України .      Україна… Золота чарівна сторона…У глибину століть сягає історія нашого народу. Тривалий час українські землі були розділені кордонами двох імперій. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави. В 1917 році утворилась Українська Народна Республіка. За рік утворилася і Західноукраїнська Народна Республіка. 22 січня 1919 р. представники обох республік ухвалили Акт Злуки – українські землі об ’єдналися в єдину державу – соборну (об’єднану) Україну.

Віртуальне бібліознайомство "Книжок чудових хоровод"

Зображення
     Зимові вечори - час для теплого родинного спілкування і захопливих книжкових історій. Тож запрошуємо у чудовий світ читання. На догоду читачам-мрійникам працівники бібліотеки-філіалу №13 підготували  віртуальне бібліознайомство "Книжок чудових хоровод" . Сподіваємось, рекомендовані книги зацікавлять молодших школярів та їхніх  батьків  і зігріють у будь-яку погоду. Ці, та багато інших пригодницьких історій чекають на вас в бібліотеці. Завжди раді допомогти вам у виборі гарних дитячих книг! Приємного читання!

Відеоперегляд "Там на річці на Йордані..."

Зображення
       19 січня вся Україна святкує третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу – свято Водохрещення . Водохрещення або як ще називають Водохреще, Богоявлення, Йордан – це свято єднання людських душ і народження нових надій. Щороку, очищуючись освяченою водою, ми ніби знову народжуємося, залишаючи в минулому всі наші сварки, невдоволення і образи.   Водохрещення – це згадка про хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Працівники бібліотеки-філіалу №13 запрошують всіх до відеоперегляду : «Там на річці на Йордані, там Господь Христос хрестився, з рук Хрестителя Івана у святій водичці вмився».

Історія про одного ведмедика та його творця

Зображення
    18 січня відзначають День Вінні Пуха. Свято було створено, щоб вшанувати автора дитячих книжок-історій, що подарував світу Вінні-Пуха та його друзів. Алан Александр Мілн народився 18 січня 1882 року в Лондоні, Великобританія.      Ві́нні Пух — іграшковий ведмідь, персонаж творів Алана Мілна. Один з найвідоміших героїв дитячої літератури XX століття. День народження самого Вінні Пуха 14 жовтня, в цей день вийшло перше видання книжки про нього. Ведмедик отримав ім'я від однієї з реальних іграшок Крістофера Робіна, сина автора.

Відеоперегляд "Дивовижні пригоди Сніговика"

Зображення
Знов прийшла до нас зима, І з собою снігу принесла. Вся весела дітвора, В хороводі закружля. Хто з санчатами гуляє, Хто сніжинки розглядає. Ну а білий Сніговик, Запросив нас на пиріг.       А працівники бібліотеки-філіалу №13 запрошують всіх до відеоперегляду   «Дивовижні пригоди Сніговика».            

Гра гулліверів

Зображення
                                             Віртуальна інформаційна хвилинка    15 січня Google Doodle вшановує американо-канадського педагога Джеймса Нейсміта , який 1 30 років тому , в 1891 році винайшов гру в баскетбол .        Баскетбол, мабуть, найпопулярніша з командних ігор у закритому приміщенні.

Майстер-клас моделі оригамі "Ялинка на листівці та ялинка на закладці"

Зображення
     А чи знаєте ви, як підготувати оригінальний подарунок на зимові   свята своїм рідним та близьким? Адже так приємно отримати не електронну, а справжню листівку. З побажаннями, написаними   від руки. Працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують створити таку листівку , та ще й закладку для книжки власноруч за допомогою майстер-класу «Ялинка на листівці та   книжковій закладці» від керівника гуртка «Оригамі-оригінальний конструктор» ПМЦПО О.Сухаревської.                                                           Бажаємо веселих свят !

Снігова феєрія

Зображення
                                                 Віртуальний перегляд літератури       В цьому році 17 січня відзначають Всесвітній день снігу . Ідея створення Дня снігу виникла давно, але офіційно цей день вперше відзначили у 2012 році в третю неділю січня. Засновником цього свята виступила Міжнародна федерація лижного спорту ( FIS ) . Цей день виступає свого роду пропагандою здорового способу життя і необхідністю присутності в нашому житті спорту. Мета проведення заходів полягає у залученні дітей і сімей до своєрідного, унікального, активного відпочинку, який може подарувати тільки участь у зимових видах спорту. Для цього і проводяться спеціальні заходи по всьому світу. Також організатори наголошують на необхідності поширення важливої інформації про безпеку, фізичне здоров’я і про питання екологічного характеру.

Дивовижні факти з життя Вікіпедії

Зображення
                                             Віртуальна інформаційна хвилинка                      20 років тому, 15 січня 2001 року, було створено сайт «Вікіпедія» .       Назва Вікіпедії походить від двох слів: “вікі” – вид веб-сайту, в якому користувачам можна самостійно змінювати контент, та “енциклопедія”. У перекладі з гавайської мови «вікі» означає «швидко». У травні 2001 року були запущені мовні розділи Вікіпедії: російська, німецька, шведська, французька, італійська, іспанська, португальська, есперанто, каталонська, іврит, японська, а трохи пізніше – арабська та угорська.     Працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують вашій увазі деякі дивовижні факти з життя Вікіпедії:

Щедрівочка щедрувала…

Зображення
                                                    Віртуальна народознавча сторінка                           13 січня – день пам ’яті преподобної Меланії Римлянки , а 14 січня – Обрізання Господнє, а також день пам’яті святителя Василя Великого – одного з найбільших учителів Християнства. Крім того за старим (юліанським)   календарем це був ще й Новий рік.

Джек Лондон: поєднання життя та слова (12 січня – 145 років від дня народження)

Зображення
  Бібліознайомство Бібліотека-філіал №13 пропонує своїм користувачам ознайомитись з життєвим та творчим шляхом американського письменника, громадського діяча Джека Лондона, відомого як автора пригодницьких оповідань і романів. Джек Лондон народився 12 січня 1876 року в Сан-Франциско. При народженні одержав ім'я Джон Чейні, але вісім місяців по тому, коли мати вийшла заміж, став Джоном Гріффітом Лондоном. Мати письменника — Флора Уеллман — походила із заможної уельської родини, була розумною і начитаною дівчиною, яка закінчила коледж, училася музиці.

Майстер-клас "Кристалічна сніжинка та орнамент з кристалічними візерунками"

Зображення
  В новорічно-різдвяні свята ми намагаємось гарно, по-святковому прикрасити житло, наповнивши його затишком і зарядити всіх членів сім ’ ї святковим настроєм. Тривають зимові канікули, з ’ явилось більше часу для творчості. Вихованці гуртка «Оригамі - оригінальний конструктор» ПМЦПО зробили ось які поробки до зимових свят:                                                    Сім ’ я Зорі – Дмитро, Павло                                    Сім’я Аксенових – Ясміна, Родіслав, Яромир                                     Сім’я Бернатцьких – Стелла, Марк, Джемма                                                             Пушкар Ярослава                                                           Стелла Бернатцька      Працівники бібліотеки-філіалу№13 радять прикрасити вікна, листівки рідним та друзям найпростішими засобами   – оригінальними поробками сніжинок. Пропонуємо охочим відео майстер-класу «Кристалічна сніжинка та орнамент з кристалічними візерунками» від керівника гуртка «Оригамі