Славетний день, що об'єднав Україну

                                          22 січня - День Соборності України.

    Україна… Золота чарівна сторона…У глибину століть сягає історія нашого народу. Тривалий час українські землі були розділені кордонами двох імперій. Тож споконвічною мрією українців було об'єднання розрізнених частин України в межах однієї держави. В 1917 році утворилась Українська Народна Республіка. За рік утворилася і Західноукраїнська Народна Республіка. 22 січня 1919 р. представники обох республік ухвалили Акт Злуки – українські землі об’єдналися в єдину державу – соборну (об’єднану) Україну.

   Об'єднавчий рух, який охопив майже всю Україну, досяг свого апогею і в двадцятих числах січня перемістився в столицю УНР. Директорія і рада народних міністрів призначили урочисте святкування об'єднання УНР і ЗУНР на 22 січня. Мабуть, це було не випадково, бо вказаний день збігався з річницею історичного ІV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Отже, він мав стати днем подвійного всенародного свята - Незалежності і Соборності.

І ось настав день, за який українці боролись упродовж багатьох століть. Представник директорії Федір Швець виголосив великі слова:

"Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України - Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна - в одну велику Україну…Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної української держави на добро і щастя українського народу".

Таким чином, вперше за шістсот років був зроблений серйозний крок до об'єднання більшості етнічних українських земель в єдину державу. На жаль, у тих складних внутрішньо- та зовнішньополітичних умовах так і не вдалося завершити об'єднання розрізнених частин України. Тоді, в 1919-му, Україна так і не змогла відстояти свою незалежність. Однак, значення Акту надзвичайно важливе, оскільки він наочно показав безперспективність спроб роз'єднати український народ, протиставити українців один одному, змусити їх служити чужим інтересам. Він став етапом становлення і розвитку української державності. Перший Президент української народної республіки Михайло Грушевський зазначав: "Які б тяжкі проби не судила переходити Україні й українському народові історична доля, які пертурбації не лежали б ще перед ними, великі часи української Центральної Ради і її Акти зостануться великою епохою їх розвитку, твердою підставою національного будівництва".


   Об'єднавча акція 1919 року залишила глибинний слід в історичній пам'яті українців. Справжню єдність народу у боротьбі за незалежність продемонструвала світові Україна 21 січня 1990 року. Знаменним етапом піднесення духу свободи став "живий ланцюг" між Києвом і Львовом, коли 21 січня 1990 року тисячі українців взялися за руки на згадку про проголошення Акту злуки. Ця акція прискорила  здобуття національної незалежності, бо переконливо засвідчила духовну єдність східних і західних регіонів України. Утворення незалежної української держави в 1991 році знаменувало початок нового етапу в утвердженні суверенітету і соборності українських земель.

Коментарі