У дитячих віршах відкриваю себе

                                                              Бук-симпатія

   6 січня 80 років від дня народження української поетеси Ганни Чубач.

   Заслужений діяч мистецтв України Ганна Танасівна Чубач народилася на Святвечір 6 січня 1941 року в селі Плоскому Муровано-Куриловецького району на Він­ниччині у хліборобській сім’ї. Батько загинув у перші дні війни. На долю родини випало багато лиха воєнного та повоєнного життя. Ганна Чубач багато років працювала в газеті «Літературна Україна», у журналі «Дніпро». Не один рік вона вела цікаві авторські радіопередачі на Українському радіо.

   Все у цьому світі Ганна Чубач здобула сама. За 50 літ своєї плідної творчої праці поетеса видала близько 80 книжок для дорослих і дітей та створила понад 500 пісень. Її творчість занесено до світової скарбниці «Література ХХI століття», у 2016 році вона отримала відзнаку «Золотий письменник України».

    Одна з граней її поетичного таланту — література для дітей. На цій ниві їй випала доля збирати щедрий урожай. У творчому доробку Ганни Чубач вірші, присвячені дітям: веселі, дотепні, повчальні, жартівливі. Її дитячі вірші дарують добрий настрій, вчать мислити й любити рідне слово. У 1983 році у видавництві "Веселка" вийшла перша збірка віршів Ганни Чубач для дітей "Йшла синичка до кринички". 

   Її вірші вже понад 15 років використовують як навчальний матеріал у шкільних підручниках. Ганна Чубач - автор першої української музичної абетки для малят "Алфавітні усмішки" (1993 р.), композитором якої є Олександр Білаш. 

   Самих лише оригінальних віршованих абеток близько дванадцяти. Поетеса виступала і в жанрі казки, і в жанрі побрехеньок, які мають багато вигадок, фантазії. Загадки, лічилки, скоромовки Ганни Чубач лаконічні, влучні, асоціативні.

    Не лише школярі, а й студенти опановують майстерність, техніку мовлення, дикцію, закони логічного читання за допомогою абеток Ганни Чубач.  В  дитячих піснях вона і поет, і композитор. Створила їх колись для своїх дітей, а нині їх люблять у різних куточках України. «Це велике щастя — чути, як дитячими голосами звучать мелодії твого серця. Мабуть, всю дитячу літературу треба творити так, як для своїх дітей», - говорила Ганна Танасівна. Музичні твори, а їх понад 300, створені у співдружності з композиторами Олександром Білашем, Людмилою Єрмаковою, Тетяною Стаматті-Оленєвою, Михайлом Чембержі, Людмилою Височинською. Та поряд із тим Ганна Чубач складала мелодії й сама. Авторка записувала пісню з власного голосу (співала так, як підказувала душа) й віддавала запис співакам. Звання «заслужений діяч мистецтв України» Ганна Чубач отримала не за суто літературну діяльність, а за авторські пісенні програми, з якими поетеса та її улюблені виконавці виступали у різних регіонах України.

    Поетеса – лауреат всеукраїнських літературних премій імені Павла Усенка, Марусі Чурай, С. Гулака-Артемовського та міжнародної премії "Дружба".

       Премію імені Лесі Українки поетеса отримала за книжку поезій для молодших класів “Українчики ідуть».

     Вірші поетеси перекладено російською, англійською, німецькою, чеською, болгарською, угорською, монгольською та іншими мовами.

    «Більшого щастя немає, ніж те, що ти зробив, а воно комусь згодилося», -казала Ганна Чубач, 

     Тисячам малюків полюбилися її “Веселі хтосики”, “Черепаха Аха”, “Баранці” та ін.  «У дитячих віршах, загадках, скоромовках я постійно відкриваю себе. У моїх віршах немає штучних героїв, неіснуючих у природі. Героїв стільки, що вже важко всіх перелічити. Та найбільше діткам подобається Черепаха Аха, Їжачок Дивачок, Ласий кіт Івашко та інші», - згадувала поетеса. 


 

 

   

 

 

 

 

 

   

 

   

   20 лютого 2019 року, на 79-му році життя української  поетеси не стало. Та жіноча, чутлива душа Ганни Чубач вражає своєю невмирущою свіжістю почуттів…

 

Коментарі