Дивовижні факти з життя Вікіпедії

                                           Віртуальна інформаційна хвилинка

    
                20 років тому, 15 січня 2001 року, було створено сайт «Вікіпедія».

      Назва Вікіпедії походить від двох слів: “вікі” – вид веб-сайту, в якому користувачам можна самостійно змінювати контент, та “енциклопедія”. У перекладі з гавайської мови «вікі» означає «швидко». У травні 2001 року були запущені мовні розділи Вікіпедії: російська, німецька, шведська, французька, італійська, іспанська, португальська, есперанто, каталонська, іврит, японська, а трохи пізніше – арабська та угорська.

    Працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують вашій увазі деякі дивовижні факти з життя Вікіпедії:

1.     Вікіпедія – найбільша та найвпливовіша онлайн-енциклопедія.

2.     Вікіпедія від початку була задумана як додатковий проєкт чорнових варіантів статей і ідей для «Нупедії», інтернет-енциклопедії, в якій статті писали і редагували тільки експерти.

3.   Через рік після свого відкриття «Вікіпедія» вийшла на перше місце за темпами зростання «Нупедії», а вже до 2007 року стала найбільшою енциклопедією в історії. А «Нупедія» проіснувала тільки три роки.

4.  Створили Вікіпедію філософ і фінансист: Ларрі Сенгер і Джиммі Вейлз із США, які, за власним зізнанням, збудували свій проєкт на утопічній ідеї вільного доступу кожного до загальних знань людства.

Можна сказати, що вони досягли своєї мети: наразі  сайт енциклопедії містить більше 300 мовних розділів та  51,9 млн. статей, більше 4 млн. користувачів вносили інформацію, яку виправляли понад 2 млрд. разів; цими виправленнями займались 4 тис. адміністраторів.

5.   Логотип Вікіпедії - глобус, зроблений з пазлів, у верхній частині якого відсутні деякі елементи, на кожному елементі написані символи різними мовами.

 

6.     Найбільша кількість статей написана десятьма мовами: англійською (більш 5 млн.), шведською (більше 2,5 млн.), німецькою (1,9 млн.), нідерландською

(1, 85 млн.), себуано (1,85 млн.), французькою (1,7 млн.), російською (1,28 млн.), варайською (1,25 млн.), італійською (1,25 млн.) та іспанською (1,23 млн.).

7.    Жодної статті, крім головної сторінки Вікі, немає в розділах на мовах гереро (використовується вона на території ПАР) і канури (нею говорять в Нігері та Нігерії).

8.   Перша стаття до україномовного розділу Вікіпедії була написана 30 січня 2004 року. Вона мала назву «Атом» і започаткував її Юрій Ковальов, українець з Токіо.

9.   В україномовному відділі «Вікіпедії» станом на 14 січня 2020-го року вже  978 тисяч 982 статті, це 16 місце серед інших Вікіпедій. 

 

 

10. Українська Вікіпедія — восьмий за популярністю сайт в Україні (та єдиний     некомерційний з топ-10!).

11. Українську Вікіпедію переглядають близько 50 мільйонів разів на місяць.

12.Найбільше статей в українській Вікіпедії започаткував Мар’ян Довганик — журналіст із Тернополя. За 12 років він став автором 35 тисяч статей — майже 4% всієї української Вікіпедії.

13. Щодо штучних мов – є версія «Вікіпедії» есперанто (більше 200 тис. статей), мовами волапюк, ідо та інтерлінгва. При цьому до використання мови ельфів з творів Джона Р. Р. Толкієна, на відміну від "Яндекс.перекладача", "Вікіпедія" ще не дійшла.

14.Стаття про політика Джорджа Буша-молодшого англійською мовою є абсолютним лідером за кількістю виправлень за всі роки існування інтернет-енциклопедії: її текст змінювався 45862 рази!

15. Серед сторінок, які найчастіше редагували на «Вікіпедії» – сторінки про Майкла Джексона, Барака Обаму, Адольфа Гітлера, Брітні Спірс, США, Другу світову війну, Бітлз.

16.У російському сегменті, окрім щорічних списків померлих, лідерами за кількістю виправлень стали статті про Йосипа Сталіна та мультсеріал «Смішарики».

17.В багатьох країнах ті або інші сторінки онлайн-енциклопедії зазнали блокувань. Особливо це стосується КНР: китайська версія сайту була заблокована в Китаї в червні 2004 року і в жовтні-листопаді 2006 року. У червні 2015 року ЗМІ повідомили про повне блокування китайської «Вікіпедії» в КНР. Крім того, в Китаї неодноразово частково блокувалась енциклопедія й англійською мовою.

18.Енциклопедія намагається бути самокритичною в своїх статтях: в англомовному розділі існують статті «Гендерні забобони Вікіпедії» та «Список скандалів, пов’язаних з Вікіпедією».

19.Нині «Вікіпедія» створюється багатьма добровольцями з усього світу. Інтернет-сайт «Вікіпедії» є п’ятим за відвідуваністю сайтом у світі.

20.«Вікіпедія» сьогодні – найбільш популярний довідник на Землі. Деякі вчені називають «Вікіпедію» найбільш значним об’єктом, створеним за всю історію людства.

       Як написати статтю у Вікіпедії? Розмістити власний текст на “Вікіпедії” досить просто, головною умовою є дотримання правил авторського права. Тобто текст, який дописувач хоче опублікувати, має бути його власним, або ж ще варіант: “викладений власними словами”. До того ж можна робити дослівні переклади з іншомовних статей “Вікіпедії”. Кожна редакція текстів фіксується і є у відкритому доступі. Таким чином у розділі “переглянути історію” кожен читач може обрати потрібну йому версію статті. Писати можна про будь-що. Наприклад, Ви щойно прочитали книгу? Зайдіть на її сторінку у Вікіпедії, гляньте, чи вказані там всі герої, чи правильно описано сюжет. Якщо ні – виправте. Або ж просто додайте те, чого бракує. Отже, пишіть, пробуйте свої сили!

Коментарі