Щедрівочка щедрувала…

                                                    Віртуальна народознавча сторінка                      

   13 січня – день пам’яті преподобної Меланії Римлянки, а 14 січня – Обрізання Господнє, а також день пам’яті святителя Василя Великого – одного з найбільших учителів Християнства. Крім того за старим (юліанським)  календарем це був ще й Новий рік.

   Щедрий вечір прийшов до нас ще з дохристиянських часів. Традиційно наші предки відзначали Новий рік навесні з першою весняною появою «молодика» - молодого Місяця. Тому обряди і пісні цього свята нагадують про весну. З приходом християнства офіційний новий рік почав мандрувати – спочатку на вересень, потім на січень, а з ним мандрувало і свято. У результаті цього Щедрий вечір зупинився на 14 січня (1 січня за старим календарем), а Новий рік відповідно до нового календаря повернувся на 1 січня. Щедрий вечір, який вважався Днем народження Місяця, припав на християнське свято Меланії та Василя. І зараз Щедрий вечір, Меланія та Василь – велике свято різдвяного циклу. Маланка з Василем на Щедрий вечір ходять по хатах. Маланка – це перевдягнений дівчиною парубок, а Василь – навпаки, перевдягнена хлопцем дівчина. 

  Маланка одразу ж починає «працювати» в хаті, але робить все навпаки – наприклад, замітає стіл, миє подушки тощо. А щоб вона припинила «роботу», її треба добре почастувати. На Щедрий вечір водять також Козу – це старовинна містерія, присвячена культу плодючості. Зробити козу просто – вдягнути на хлопця кожуха навиворіт, причепити маску з рогами чи просто роги – і готово. Ще у гурті обов’язково потрібні Дід, Лікар, Циган та інші персонажі залежно від сценарію вистави. Веде Козу Дід, вони йдуть останніми. Заходячи на подвір’я, маланкарі співають щедрівки – вивчають їх заздалегідь.Щедрування - давній народний звичай церемоніальних обходів хат із побажанням щастя членам сім'ї та розквіту господарства.  На звуки щедрівки з хати виходять господарі – у них просять дозволу завести козу. Хтось несподівано ляскає в долоні – це «постріл», від якого Коза падає. Тоді Лікар починає її оживляти всілякими кумедними способами. Врешті Коза оживає, встає та починає стрибати та танцювати. Щедрівників, як і колядників, теж обдаровують солодощами та грошима. 

  Як зустрінеш Новий рік – таким він і буде. Чим веселіше, гучніше мине цей вечір, тим краще пройде наступаючий рік. На Щедрий вечір готували багатий святковий стіл, який  прикрашали скоромні страви, обов’язково кутю, яку називають «щедрою», і велику миску з пирогами.  

    Більше про українські звичаї та традиції святкувань Щедрого вечора та Нового року ви зможете дізнатись з таких книг, які є в бібліотеці, але вже  після закінчення карантинних обмежень.  


 

 

 

 

                             Працівники бібліотеки вітають всіх зі святами. 

                  Хай щастить усім, нівроку,

                          В кожен день нового року!

                          Щедрий вечір, добрий вечір

                          Добрим людям на здоров'я!              

 

Коментарі