Правда у кожнім слові

Бібліознайомство 

Один із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників Василь Шкляр 10 червня святкує своє 70-річчя.

Працівники бібліотеки-філіалу №13 запрошують ознайомитись з біографією знаного письменника.

Василь Шкляр народився 10 червня 1951 року в селі Ганжалівка Лисянського району на Черкащині, де й пішов до початкової школи. Пізніше родина переїхала до міста Звенигородки, де він закінчив десятирічку із срібною медаллю (1968 р.), а відтак вступив на філологічний факультет Київського університету. Не закінчивши навчання Василь Шкляр тимчасово переїздить у Вірменію, аби навчатися за студентським обміном в Єреванському університеті. Згодом Шкляр згадає цей випадок зі свого життя у своїй ранній повісті «Стороною дощик іде». У Єреванському університеті Шкляр студіював вірменську мову й літературу аж до 1972 року і, за власним зізнанням, зміг добре вивчити вірменську мову вже за 2 місяці. Після повернення в Україну Шкляр у 1973-му році закінчив навчання у Київському університеті. Після закінчення університету, Шкляр почав працювати журналістом. Паралельно з журналістською роботою пише свої перші літературні праці, зокрема, у 1970-1980-х роках вийшли друком його перші дорослі збірки повістей та оповідань: «Перший сніг» (1977), «Де твій Остап, Соломіє?» (1979) та «Живиця» (1982). У 1978 році став членом Спілки письменників України. У цей період виходять численні дитячі оповідання та книги Шкляра, зокрема, дитячі збірки «Шовкова нитка» (1976), «Черешня в житі» (1983) та «Шовковий дощик» (1984). Перші романи письменника з’явилися у 1986 році («Праліс: Тінь сови») та 1989 році («Ностальгія»).

Популярність як письменника прийшла лише у 1999 році з виходом роману «Ключ», який зібрав низку нагород та був неодноразово перевиданий у різноманітних українських видавництвах. Це був перший твір автора після тривалої паузи — з початку 1990 років.

У 1999 році Шкляр став членом новоствореної Асоціації українських письменників. У 2000–2004 роках Шкляр працює головним редактором видавництва «Дніпро», куди він пішов задля покращення стану видавництва. У 2009 році виходить найвідоміший роман письменника «Залишенець. Чорний ворон» одночасно у двох видавництвах. Твори Василя Миколайовича перекладено англійською, болгарською, вірменською, шведською, словацькою, російською мовами.

          У 2011 році Шкляр увійшов до складу журі літературного конкурсу «Юне слово». Наприкінці 2011 року Шкляр також створив Міжнародну благодійну організацію «Фонд Василя Шкляра «Холодноярська Республіка», основною метою якого було отримати фінансування на виробництво повнометражної екранізації бестселера «Залишенець.Чорний Ворон». Повнометражний художній фільм вийшов в український широкий прокат 5 грудня 2019 року.

Запрошуємо всіх своїх користувачів до прочитання книг Василя Шкляра, які є у фонді бібліотеки, серед яких ви знайдете як дитячі твори: «Помста Баби Яги», «Черешня в житі», «Шовковий дощик» так і для дорослих: «Ключ», «Чорне Сонце», «Чорний Ворон. Залишенець».

 





Коментарі