Закон законів - Конституція

   
  

   25 років тому була прийнята Конституція незалежної України. День Конституції України – одне з головних державних свят нашої країни. Конституція – це основний Закон держави, найвищий нормативно – правовий акт, який закріплює основи суспільного ладу і державний устрій, систему, принципи організації і діяльності державних органів влади; права, свободи і обов'язки громадян. Конституція України була прийнята аж на п’ятий рік після набуття нею статусу незалежної. До цього часу у використанні перебувала Конституція колишньої УРСР. Важким і довгим був шлях нашої держави до незалежності. Скільки крові і сліз було пролито українцями!

    28 червня 1996 року на п’ятій сесії Верховної Ради України депутати парламенту після 23-годинного безперервного засідання проголосували і ввели в дію Конституцію України.

   Україна може похвалитися багатовіковою історією конституційного процесу. Знаменита Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика була опублікована ще на початку XVIII століття – в 1710 році. Документ встановлював права та обов’язки членів Війська запорізького, і за оцінками істориків, став однією з перших європейських конституцій Нового часу.

   З розпадом Російської Імперії, Україна отримала шанс на незалежність, яку спробувала реалізувати, в тому числі, і прийняттям власного основного закону. Центральна Рада УНР затвердила Конституцію 29 квітня 1918 року.

  З приходом радянської влади конституційний процес незалежної України припинився. Конституції УРСР публікувалися в 1919, 1929, 1937 і 1978 році. Лише розпад Радянського Союзу дозволив країні відновити розробку власного основного закону і затвердити його у 1996 році.

  




Коментарі