Про що розповів телескоп

                                             Віртуальна пізнавальна  інформина

    Ми всі пам’ятаємо деякі факти про нашу Сонячну систему ще з шкільної парти, наприклад те, що в неї входять дев’ять планет (принаймні, поки вчені не передумали), але є й набагато менш відомі факти, про які знають лише деякі.

 Працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують вашій увазі сім цікавих фактів про Сонячну систему і планети, розташовані в ній.

 1. Сатурн – не єдина планета з кільцями.

У той час як нам розповідали в школі, що у Сатурна є кільця, що складаються з маленьких каменів, льоду та інших частинок, насправді кільцями володіють і інші планети. Це відноситься як до Юпітера, чиї кільця можна побачити з нашої планети, так і до Нептуна. Навіть Уран володіє дев’ятьма яскравими кільцями, а також кількома бляклими.

 2. Сонце становить 99% маси всієї Сонячної системи.

Сонце, звичайно ж, є найголовнішою частиною нашої Сонячної системи. Незважаючи на те, що ця дивовижна куля з газу надає нам світло, тепло та енергію – і по суті саме завдяки йому наша Сонячна система є тим, чим вона є, досить легко іноді забути, наскільки величезна наша зірка. Сонце становить більше 99% маси всієї нашої системи. Юпітер і інші планети-гіганти беруть на себе більшість залишку маси, а Землю ледь видно в цьому порівнянні.

 3. Пори року на Урані тривають по 20 років.

Вісь обертання Урану знаходиться під кутом в 82 градуси, через що він фактично «лежить» щодо площини обертання навколо Сонця. Через це одна пора  року на Урані триває близько 20 земних років, а також на Урані існує безліч незвичайних погодних явищ. В останні роки на Урані нарешті добігає кінця затяжний зимовий шторм, і незабаром на планеті настане тривала весна тривалістю в десятиліття. Проте весна на Урані не схожа на земну, так як температура буде дуже низькою і на поверхні планети будуть утворюватися гігантські шторми.

 4. Один день на Меркурії відповідає 58 дням на Землі.

День на будь-якій планеті – це її повний оборот. Провести день на Меркурії буде рівносильно проведенню 60 днів на Землі. Дочекатися ранку було б дуже і дуже складно. Через орбіту Меркурія навколо Сонця рік на ньому дорівнює приблизно 88 дням на Землі, що означать, що на Меркурії менше двох днів у році. Але і це ще не все, через дивну орбіту планети, Сонце там виглядає так, ніби воно рухається то назад, то вперед по небу.

 5. Статус Плутона був під сумнівом дуже давно.

Нам з дитинства говорили, що Плутон це планета. Багато людей були шоковані, коли вчене співтовариство оголосило, що Плутон більше не рахується планетою. Плутон також набагато менший, ніж більшість собі уявляє. Для того щоб зайняти той же обсяг у космосі, як і Земля, знадобилося б майже 170 плутонів.

 6. Венера – найгарячіша планета.

На питання про найгарячішу планету, багато хто відповість, що це Меркурій. Адже він є найближчою до Сонця планетою. Але температури на Венері набагато вищі, ніж на Меркурії, хоч вона і далі від Сонця. Причиною цьому є те, що Меркурій, через свою близькість до Сонця, не володіє атмосферою, через що тепло ніщо не утримує. Венера ж навпаки володіє дуже щільною атмосферою, яка утримує тепло, що отримується від Сонця. Також цікаво те, що Венера є “білою вороною” серед планет так, як вона обертається в інший бік в порівнянні з іншими.

 7. Юпітер всмоктує космічне сміття.

Юпітер – найбільша планета нашої системи і відомий «великою червоною плямою» – тривалим штормом на поверхні Юпітера. Проте в цієї планети є й інші цікаві якості. Причиною цьому є величезний розмір Юпітера і гравітаційна сила, що діє як захисний бар’єр, який огороджує Землю від космічного сміття, притягаючи небезпечні предмети на свою орбіту, до того як вони доберуться до нас

    Ми розповіли вам далеко не всі цікавинки про Сонячну систему. Рекомендуємо прочитати  серію книг відомого астрофізика Стівена Гокінґа та його доньки Люсі Гокінґ про Джорджа і його космічні пригоди, з яких ви дізнаєтесь набагато більше. 


     П’ять книг з цієї серії є у фонді  нашої книгозбірні. Тож запрошуємо всіх, хто 
зацікавився, до бібліотеки!

Коментарі