Ти себе Українкою звала...

                                     
                                                                                                                Ти себе українкою звала

                                                                І чи краще знайти ім’я

                                                                             Тій, що радістю в муках сіяла,

                                                                   Як Вітчизна велика твоя!

      Наш народ реалізував себе у трьох геніях, котрі прийшли буквально один за одним – Шевченко, Франко, Леся Українка – і здійснили титанічну роботу духу , взаємно доповнюючи себе, забезпечивши українській літературі майбутнє. Великий митець належить не лише своїй епосі. Художні образи, ідеї його творів переживають автора і стають надбанням цілих поколінь, які перечитують їх по-своєму, з точки зору свого часу, щоразу відкриваючи нові пласти закладених в них думок, почуттів. До митців, що пережили свій час і їхні твори збагатили скарбницю духовної культури нашого  народу, належить і Леся Українка. Її творчість стала однією із вершин художньої свідомості українського народу і водночас видатним явищем світової літератури. Творчий і життєвий шлях великої поетеси Лесі Українки висвітлюють не лише її численні твори різних жанрів – поезія, проза, драматургія, критика, публіцистика, епістолярна спадщина, але й світлини. Сама постать Лесі Українки як людської особистості має колосальну притягальну силу, якусь магічну привабливість. Це була людина виняткової мужності і принциповості, духовної краси і мистецького обдарування.  

     Збереглися її дитячі знімки, багато фотографій юнацьких років, зрілого віку й останнього періоду життя. Є портретні знімки поетеси, де вона сфотографована одна. Є фото з родичами, групові тощо. Світлини Лесі Українки відображають також цікаву географію її подорожей, здебільшого з потребою лікування, а також прагненням поетеси до нових вражень, знайомства з новими краями. Ці фото мають велику цінність – вони дають можливість повніше уявити світлий образ поетеси.

  До 150-річчя від дня народження Лесі Українки працівники бібліотеки підготували виставку-портрет «Ти себе Українкою звала…» та  запрошують до перегляду.

 

 

Коментарі