Мовні перлинки для кожної дитинки

          
                                             Віртуальна народознавча сторінка

   21 лютого - Міжнародний День рідної мови. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. Різноманіття мов є величезним культурним надбанням людської спадщини. У кожного народу – своя мова. І вона для нього – найрідніша й наймиліша. Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря людина не може існувати. А для нас найдорожчою є наша поетична, пісенна, щира, добра і натхненна українська мова. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б’є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері. Згадаймо слова В. Сосюри: “Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема”. Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу.

  Про красу й багатство нашої рідної української мови можна говорити дуже багато, бо вона мелодійна і м’яка, чарівна і милозвучна, лагідна і мудра. Живучи в Україні – вільній, незалежній державі - ми повинні добре знати, поважати та розмовляти українською мовою.

Поговоримо з вами про витвір мудрості українського народу – скоромовки. Турбуючись про дітей, народна педагогіка створила безліч скоромовок. Їх вибір в українській мові величезний. Скоромовки для дитини – це весела й віртуозна гра у швидке повторення жартівливих віршів та фраз, які складно вимовити без належної практики. Із ними легко «зламати» язика, але так весело  та корисно провести вільний час з друзями та рідними.

А чи знаєте ви, що найдовша українська скоромовка містить в собі 688 слів! Вона увібрала в себе понад 70 скоромовок. Їх автор і виконавиця Анастасія Смєхова. Подивитись цю скоромовку ви можете на You Tube. Чи вірите ви, що її можна проговорити чітко, швидко і без зупинок! Радимо й вам спробувати!

А до вашої уваги пропонуємо декілька скоромовок:

Миші в шафі шаруділи

Шість шарфів шерстяних з`їли.

* * *

Пиляв Пилип поліна з лип.

Притупив пилку Пилип.

* * *

Приснивсь сьогодні сон синиці:

Приніс сусіда сік з суниці.

 * * *

У діброві - дуби,

Під дубами - гриби,

Трава - між грибами,

Хмарки - над дубами.

* * *

Шило шубку Шурі шило,

Шовком, шерстю, шви обшило.

Вийшла шубка прехороша

Нашій Шурі на порошу.

* * *

Бук бундючивсь перед дубом,

Тряс над дубом бурим чубом.

Дуб пригнув до чуба бука —

Буде букові наука.

Коментарі