Публікації

Показано дописи з грудень, 2020
Зображення
 

Зимові дива

Зображення
                                                                 Віртуальний                                                          перегляд літератури                                                         Зима, мабуть, найкраща пора для читання. Довгі вечори налаштовують на це. На вулиці холодно, темніє рано. Саме час влаштуватися зручніше під теплим пледом з якою-небудь цікавою книгою   разом з дітьми. Читати можна що завгодно, але найкраще – щось зимове, святкове… Для цього достатньо завітати до нашої бібліотеки та звернути увагу на книжкові виставки. Працівники бібліотеки-філіалу №13 підготували для вас віртуальний перегляд літератури та пропонують дитячі книги для читання зимовими вечорами.

Я творю для дітей!

Зображення
                                                        Бібліознайомство   Справжня книжка – та, з якою ти і посмієшся, і побалуєшся, а десь і слізки можуть закрутитися в очах… І тобі хочеться поспілкуватися з її героями, іноді й посперечатися з ними, і ти роздумуєш, як би вчинив чи вчинила на місці героя в тій чи іншій ситуації. Та головне: після прочитання у тебе в душі залишається щось дивне, якесь неясне хвилювання, тремке, але добре і світле...                                                                                                                               Іван Андрусяк      Поет, дитячий письменник, прозаїк, літературний критик, перекладач, редактор Іван Андрусяк   народився 28 грудня 1968 року в с. Вербовець Косівського району Івано-Франківської області. Закінчив Івано-Франківський державний педагогічний інститут ім. В. С. Стефаника, де здобув освіту філолога, а також Українську академію державного управління при Президентові України та The University of North

Майстер-клас з виготовлення моделі кірігамі «Геометрична сніжинка»

Зображення
        Наближаються Новий рік та Різдво – казкові свята, що неможливі без красуні-ялинки та прикрас на ній. Вже пора прикрашати ялинку, адже до Нового року залишився лише тиждень. Як просто зробити свято і наповнити життя маленькими радощами?   Дмитро Зоря      Бібліотека-філіал №13 продовжує  співпрацю  з  гуртком «Оригамі – оригінальний конструктор».  Працівники книгозбірні  запрошують всіх охочих прикрасити ялинку вдома власними виробами. Адже якраз 27 грудня в світі відзначають День вирізання сніжинок.

Майстер-клас «Виготовлення іграшки на ялинку – сова»

Зображення
  Все навколо поступово поринає в святкову атмосферу, адже зовсім скоро в Україні відзначатимуть найочікуваніші свята – Новий рік та Різдво. Більшість з нас з нетерпінням чекають цих днів і у багатьох вони асоціюються з родинним теплом, мандаринками, святковим столом і, звичайно ж, з ялинкою! Вона стала своєрідним символом - атрибутом зимових свят. А яка ж ялинка без прикрас!   Бібліотекарі бібліотеки-філіалу №13 пропонують маленьким користувачам власноруч   виготовити прикраси для своєї ялинки. Це зовсім не складно!   Проводить майстер-клас з виготовлення   моделі оригамі – сова користувачка бібліотеки,   вихованка гуртка «Оригамі – оригінальний конструктор» (керівник гуртка Ольга Сухаревська) Стелла Бернатцька . Подібні унікальні ялинкові іграшки ви можете зробити   для себе, друзів та родичів.                                             Даруйте радість друзям та близьким!  

Що і як читати дітям. Частина друга

Зображення
                                                                     Бібліотечні рекомендації     Бібліотекарі бібліотеки-філіалу №13 продовжують свої рекомендації батькам: як читати з дітьми різного віку.       Раніше читання на ніч міцно пов’язувало батьків та дітей, але ця традиція зникає протягом останнього покоління. До того ж надзвичайно впала регулярність такого заняття. Щодня читають дітям на ніч 13% опитаних, у той час як їхні батьки щодня читали 75% з них. В середньому сьогодні дітям читають тричі на тиждень. Результати досить несподівані, адже читання на ніч вважається життєво необхідним для розвитку та освіти дитини.

Віртуальне читання "Солом'яний бичок"

Зображення
За східним календарем кожен рік має свого покровителя. У китайському календарі рік має три важливих характеристики : тварину, стихію та колір. 2021 рік буде роком Білого Металевого Бика. Працівники бібліотеки-філіал №13 пропонують своїм користувачам віртуальне читання «Солом'яний бичок». Запрошуємо до перегляду!

В очікуванні новорічно-різдвяних свят

Зображення
    З нетерпінням, надіями та сподіваннями чекають на новорічно-різдвяні свята і дорослі і малі. Адже це, мабуть, найчарівніший час в році, коли всі люди поринають в магічну та казкову атмосферу.   Прийшов час святково прикрашати оселі в очікуванні свята.   Магія новорічних свят   панує і в нашій   бібліотеці. 

На свято Миколая в небі зірочка палає

Зображення
                                                Віртуальна народознавча сторінка     День Святого Миколая, Різдво Христове та Новий рік, певно, найбажаніші свята не тільки дітей, а й дорослих. Ми, українці, маємо давні звичаї їх святкування. На цьому тримаються наші національні ідентичність і свідомість.   Українці з давніх-давен вважають Миколая своїм заступником, захисником бідних і знедолених, який завжди несе Добро. Щиро і таємно він роздав свій великий спадок бідним, бо поважав одне багатство – милосердя. Цим він заслужив нагороду у Бога: творити чудеса.    Святим Миколая визнали ще перші християни. Він був і залишається найвідомішим святим в Європі. Першу церкву на його честь збудував у VI столітті імператор Візантії Юстиніан І у Константинополі. Саме тоді про святого дізнався весь світ. В Україні святкування Миколая почалося за Всеволода Ярославича наприкінці ХІ століття. Княгиня Ольга побудувала на честь чудотворця один із перших храмів на Русі. Як свято опікуна дітей цей д

Що і як читати дітям. Частина перша

Зображення
                                                      Бібліотечні рекомендації   Деякі сучасні батьки вважають, що читати дітям зовсім не обов’язково, адже є стільки розвивальних мультфільмів і програм, посадив дитину перед телевізором чи монітором   - і займайся своїми справами (у мам же стільки обов’язків!). І взагалі, існує ще й така думка, що сучасні технології розвиваються настільки стрімко, що рано чи пізно витіснять друковані книжки, а з ними відійде у минуле і читання. Тим паче що сучасні діти і так перевантажені різними активностями, то чи варто їх «позбавляти дитинства» і навантажувати ще й читанням?..

Злі та добрі боти

Зображення
                                                              Мережевий лікбез      У світі постійно воюють хороші з поганими, і навпаки. Те саме відбувається і у віртуальній країні – в Інтернеті. Працівники бібліотеки-філіалу №13 підготували для користувачів інформацію про клан ботів , що трудиться з різних боків цифрових барикад.      Слово «бот» утворилося зі скорочення від «робот». Бот — це спеціальна програма, що виконує автоматично і за заданим розкладом які-небудь дії через ті ж інтерфейси, що й звичайний користувач.   Погані боти-програми – заразні. На вінчестерах комп’ютерів звичайних людей вони можуть влаштувати своє бандитське «гніздо». А люди навіть не здогадуватимуться про це.

Борис Грінченко: вартовий рідного слова

Зображення
                                                                        Бібліознайомство Бібліотека-філіал №13 пропонує своїм користувачам доторкнутися до сторінок життя та творчості видатного українського письменника і вченого, критика, мовознавця, етнографа, освітнього і громадського діяча   кінця XIX – початку XX століття Бориса Грінченка. Борис Грінченко народився 9 грудня 1863 р. на хуторі Вільховий Яр на Харківщині у родині відставного офіцера зі збіднілих дворян. Батько добре знав українську мову, але спілкувався нею тільки із селянами. Але хлопчик змалку полюбляв слухати мелодійну, поетично-лагідну рідну мову. Грамоті він навчився в сім’ї і досить рано — перечитав усе, що було в батьківській бібліотеці і під впливом прочитаного починає писати сам. Він створює рукописний журнал, який заповнює власними оповіданнями та віршами. З 1874 по 1879 рік Борис Грінченко навчається у Харківському реальному училищі, де зближується з народницькими гуртками.

Подорож країною прав

Зображення
                                              Віртуальний правовий калейдоскоп    Міжнародний день прав людини – це свято, що відзначається 10 грудня з 1948 року, адже після закінчення Другої світової війни, саме в цей день Генеральною Асамблеєю ООН ухвалено Загальну декларацію прав людини. Потім, після ухвалення ряду міжнародних угод, положення Декларації прав людини набули статусу міжнародного права і лягли в основу національних законодавств. У рейтингу верховенства права Україна займає 77-му позицію із   113 країн, що свідчить про низьку правову культуру та обізнаність у сфері прав людини.