На свято Миколая в небі зірочка палає

                                              Віртуальна народознавча сторінка
    День Святого Миколая, Різдво Христове та Новий рік, певно, найбажаніші свята не тільки дітей, а й дорослих. Ми, українці, маємо давні звичаї їх святкування. На цьому тримаються наші національні ідентичність і свідомість.  Українці з давніх-давен вважають Миколая своїм заступником, захисником бідних і знедолених, який завжди несе Добро. Щиро і таємно він роздав свій великий спадок бідним, бо поважав одне багатство – милосердя. Цим він заслужив нагороду у Бога: творити чудеса. 

 
Святим Миколая визнали ще перші християни. Він був і залишається найвідомішим святим в Європі. Першу церкву на його честь збудував у
VI столітті імператор Візантії Юстиніан І у Константинополі. Саме тоді про святого дізнався весь світ. В Україні святкування Миколая почалося за Всеволода Ярославича наприкінці ХІ століття. Княгиня Ольга побудувала на честь чудотворця один із перших храмів на Русі. Як свято опікуна дітей цей день почали відзначати в ХІХ столітті на Галичині. Під подушку малечі Миколай «підкладав» солодощі, горішки, інколи одяг. Трохи пізніше традиція поширилася всією Україною. Невидимою рукою Святий Миколай обдаровує всіх  і сьогодні.  Найбільше  це свято люблять діти. Вони чекають у гості сивобородого чоловіка, який спускається з небес і в супроводі своїх помічників непомітно кладе під подушку подарунки або різки. 

  Те або інше дістається дітям тоді, коли Миколай отримує вказівку від ангела, який переконує, що протягом року дитина була слухняна, і від чортика, який згадує, у чому діти провинилися. Звісно, саме подарунки – головна і невід’ємна традиція 19 грудня. А що може бути кращим подарунком, аніж книга та ще й про Святого Миколая?

  З нагоди цього свята працівники бібліотеки-філіалу №13 підготували для користувачів віртуальний перегляд літератури  «На свято Миколая в небі зірочка палає». Запрошуємо почитати дитячі книжки, які є в наявності в бібліотеці, та більше дізнатись про Святого Миколая та звичаї святкування цього дня.

   Вітаємо всіх з прийдешнім святом -  Днем святого Миколая!

   Дарунків  чекайте й під подушку заглядайте!

 

 

 

 

Коментарі