Правова абетка

 

Щорічно 10 грудня в світі відзначають Міжнародний день захисту прав людини. Ця дата була впроваджена Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році на честь прийняття 10 грудня 1948 року Загальної декларації з прав людини. Декларація стала першим світовим документом, що сформулював положення про права людини. У Декларації заявлено, що кожна людина повинна мати всі права і всі свободи, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового або іншого становища.  Загальна декларація прав людини – важливий і корисний документ. Але в ньому говориться про людей загалом – і жодного слова про дітей. Але ж діти потребують особливої уваги й захисту з боку держави. Саме тому 1989 року ООН прийняла окремий документ під назвою «Конвенція про права дитини». І наша держава також підписалася під цим документом, а значить - пообіцяла світові піклуватися про своїх маленьких громадян.

В рамках "Національного тижня читання", яке проходить з 4 по 10 грудня 2023 р. та входить у Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства», бібліотекарі бібліотеки – філії № 13 ПМТГ запропонували користувачам абонементу для 1-4 класів перегляд літератури «Правова абетка», в якому представлена інформація про права дитини. Всі діти мають право на життя, на піклування і турботу, право на достатнє та здорове харчування, право на освіту, право на медичну допомогу, право на розваги, право на захист від економічної експлуатації та примусової праці, право на захист від будь-якої роботи, яка може бути небезпечною для здоров’я, діти мають право не бути жертвою війни, право на захист від сексуальної експлуатації, мають право «не знущайтеся наді мною», мають право «маю власну думку» та інші.

Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини в перший же рік своєї незалежності. Різні державні інституції та міністерства покликані відповідати за дотримання прав дитини в Україні. Багато зусиль також докладають громадські організації, які працюють на терені захисту прав дитини, щоб кожна дитина почувала себе захищеним законом повноцінним членом суспільства.


 

 

 

Коментарі