День чаю

 

15 грудня відзначається Міжнародний день чаю. Свято не офіційне, але стосується воно практично кожної людини – адже пити чай люблять усі! Особливо зараз, взимку. Саме тому в бібліотеці – філії № 13 для дітей вирішили відзначити це свято, запросивши  читачів на цікаву розмову про чай…

 


Протягом усього дня читачі дізнавалися про види чаю, його багату історію, про чайні церемонії різних народів. Діти  приймали участь у загадковій вікторині від пана Чайника про цей диво-напій. Цікавою була розмова і про літературні чаювання. Чай був улюбленим напоєм Тараса Григоровича Шевченка.З усіх напоїв він надавав перевагу чаю. Письменниця Джейн Остен теж любила чай. Вона часто згадує про нього своїх романах,чаювання було фоном для багатьох важливих епізодів в її творах.

Багато поціновувачів  чаю було серед  героїв літературних творів. Герой Артура Конан Дойла Шерлок Холмс часто вживає цей напій у тих випадках, коли йому треба  продумати тактику майбутніх дій. У творі Льюїса Керролла «Аліса в країні див» описується  знаменита сцена чаювання Аліси, Білого  Кролика та Капелюшника. У продовженні «Аліса в Задзеркаллі» є згадка про звичай англійців пити чай о 17.00.

Для  самих маленьких відвідувачів  було організовано «чайний» кіносеанс: перегляд  діснеєвських мультфільмів «Спляча красуня», «Попелюшка».

А ще цього дня кожен читач, який прийшов за книгою, отримував у подарунок пакетик чаю. Адже якщо чай п'єш – до ста років доживеш!


 

Коментарі