Талант, що прагнув до зірок

 

Перший місяць зими приніс з собою багато свят та знаменних дат. Календар грудня багатий на літературні дати. Одним із ювілярів цього місяця став Микола Хвильовий - український прозаїк, поет, публіцист, політичний діяч. У цьому році 13 грудня відзначається 130 років від дня його народження. Народився він в 1893 році у селищі Тростянець на Харківщині (нині райцентр Сумської області) у родині вчителів. Будучи дитиною, любив дуже читати.  Батько прищепив синові любов до надбань світової культури, що в подальшому спонукало сина до його особистої літературної діяльності, яку він розпочав в 1917 році.

1923 року була опублікована перша прозова збірка “Сині етюди”. 1924р. – збірка оповідань “Осінь” (“Елегія”, “Я (Романтика)”, “Силуети”, “На глухім шляху” та ін.), повість “Санаторна зона”. Ці публікації і громадянська активність зробили Хвильового центральною постаттю в літературному процесі 20х років.

Читають його твори і сьогодні. Серед молоді є поціновувачі його творчості. Саме для таких читачів в бібліотеці – філії №13 на абонементі 5-9 класів була представлена виставка – портрет «Талант, що прагнув до зірок».



Коментарі