Квітка материнської любові

 


Вереснева осінь тихо ходить по землі. Вона дарує нам теплі та сонячні дні, інколи змінюючи їх на похмуру та дощову погоду. Вранці та ввечері огортає все своєю прохолодою, але не дивлячись на це вона є романтичною, загадковою, а ще неймовірно пахне чорнобривцями.

Саме чорнобривці є улюбленими квітами українців. Їх можна вважати символом України, вони ростуть у кожному дворі, міських клумбах, на алеях у парках. Чорнобривці прикрашають наші міста і села, квіти дарують нам настрій, радують своїм цвітінням з початку літа і до глибокої осені, перших заморозків.

Які дивні ці квіти чорнобривці, ті що колись були для нашого народу «чужими», сьогодні є «найріднішими». І це без перебільшення, бо вони збагатили культуру, духовність українців між поколіннями. Їх зображувала на свої полотнах відома українська художниця Катерина Білокур («Квіти ввечері»).

 Про них написані чудові рядки Миколою Сингаївським, які полюбилися цілими поколіннями та стали вже народними:

Чорнобривців насіяла мати
У моїм світанковім краю.
Та й навчила веснянки співати
Про квітучу надію свою.

Українці полюбляють ці квіти бачити на своїх вишиванках і вважають їх квітами материнської любові, бо раніше мати вишивала і їх на першій дитячій сорочечці (щоб захисти дитя від усього злого), і на рушниках, що давала в далеку дорогу.

 Чорнобривці уособлюють прагнення матері захистити своє дитя. Також цей елемент зустрічається і на весільних рушниках – несе оберегову функцію захисту молодої родини.

Чорнобривці є бажаними квітами у плетінні віночків, бо є символом любові, привабливості, вірності. 

Ці квіти не лише згадують в художніх творах, народних піснях, казках та легендах ними просто милуються споглядаючи на їх красу та різноманітність.

Працівники дитячої бібліотеки – філії №13 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ пропонують всім полтавцям та гостям міста милуватися красою цих квітів, гуляючи вулицями Полтави. 

Наше місто чудове у сонячних осінніх променях та похмурих дощових краплях які прикрашають та доповнюють ці чарівні квіти. Полтава потопає у різнобарв’ї та ароматах чорнобривців.  

Коментарі