Основоположник українського театру Іван Карпенко-Карий

                                                                 Бібліознайомство

          29 вересня – 175 років від дня народження Івана Карпенка-Карого.

Іван Карпенко-Карий – видатний драматург, режисер, актор. Саме він став творцем новітньої суспільної драми в нашій літературі на межі століть. Його драматургічна спадщина складається з 18 п’єс. Найвищого рівня він досяг у жанрі комедії. Саме сатирична комедія стала творчою стихією митця.

    До цієї дати бібліотекарі бібліотеки-філіалу №13 пропонують вашій увазі цікаві факти з життя відомого драматурга.                                                                       

        1.Його справжнє ім’я – Іван Карпович Тобілевич, псевдонім «Карпенко-Карий» поєднує в собі ім’я батька та улюбленого літературного персонажа Гната Карого – героя п’єси Т.Шевченка «Назар Стодоля».

        2.Мати драматурга була кріпачкою-покоївкою, аж поки її не покохав прикажчик Карпо Тобілевич і не викупив з кріпацтва. Її дітьми були, окрім Івана, Микола Садовський, Панас Саксаганський, Марія Садовська-Барілотті – ціла плеяда корифеїв українського театру. 

       3.У 14 років Івана Тобілевича батьки забрали з гімназії і віддали працювати до канцелярії в Єлисаветграді  (нині Кропивницький). Атмосфера чиновництва гнітюче подіяла на хлопця, що він незабаром втік додому. 

        4.Служачи секретарем поліції, Карпенко-Карий був єдиним, хто приязно ставився до людей, незалежно від стану, і не брав хабарів. Потім долі деяких арештантів знайшли відображення в героях його пєс. 

       5.Влада вважала Тобілевича неблагонадійним. Його було звільнено з посади секретаря. Пізніше Іван Франко скаже з цього приводу , що царський уряд втратив тоді поліційного пристава Тобілевича , а Україна придбала драматурга Карпенка-Карого.  

        6.Як письменник Карпенко-Карий дебютував у 1883 році. Тоді в першому номері журналу «Рада» була надрукована  його повість «Новобранець». 

        7.Все життя драматург товаришував з Марком  Кропивницьким. Вони разом служили чиновниками, пізніше разом організували драматичний гурток і створили театр корифеїв. Карпенко-Карий грав у п’єсах Кропивницького, а він – у  п’єсах Тобілевича. Кропивницький вчив Тобілевича грати на скрипці.                

       8.Іван Карпович дуже любив Шевченка. Однією з перших вистав в організованому аматорському гуртку була п’єса Т.Шевченка  «Назар Стодоля», де Іван Тобілевич грав Назара, а його дружина Софія – Галю. Своїм дітям він дав імена героїв п’єси  - Назар і Галя, а другу доньку назвав іменем героїні  поеми «Невольник» - Ориною.

 

          9.Карпенко-Карий сідав писати  пєсу тільки повністю "виносивши" її в голові. А коли вже сідав, то писав не встаючи та не помічаючи нічого навколо.      

        10.Смертельна хвороба передчасно звела Івана Тобілевича в могилу. Помер він 15 вересня 1907 року в Берліні, згодом його перепоховали в Україні поблизу рідного хутора Надія  на Кіровоградщині.

 

Коментарі