Полтава – України перлина й окраса


                                             (вулицями міста: вулиця 23 Вересня)

У міст, як і в людей. У кожного своє неповторне обличчя, свій характер, своя доля. Полтава теж пережила за свою історію чимало важливих подій. Перегорнімо ж сторінки літопису нашого міста, пройдімо ошатними вулицями. На кожному кроці відчуваєш подих історії… Одна з важливих дат в історії міста - День вигнання нацистських окупантів з Полтави. Тож дату 23 вересня увічнили у назві однієї з вулиць. Отож, напередодні цієї дати, ми хочемо розповісти вам про вулицю 23 Вересня. Названа вона  на честь Дня визволення Полтави від нацистських окупантів, який став Днем міста.

    23 вересня 1943 року Полтава була визволена від нацистів. В цей день в черговому зведенні Радінформбюро повідомило: «Війська Степового фронту, успішно форсувавши річку Ворсклу, після триденних наполегливих боїв сьогодні, 23 вересня, опанували обласним центром України – містом Полтава». Ця подія дала назву одній із вулиць нашого міста, яка розташовується в  Шевченківському районі Полтави в мікрорайоні Алмазний. Пролягає вона від вулиці Київське шосе через перетин з вулицею Івана Мазепи і провулком Стешенка до межі між вулицями Героїв АТО і Героїв Сталінграда.

   На цій вулиці  знаходиться краща рекреаційна зона всього району. Мова про Парк воїнів-інтернаціоналістів. З'явився він у 1967 році і спочатку його назва була присвячена 50-річчю Великого Жовтня. У 1997 році парк перейменували на честь воїнів, які брали участь у бойових діях на території інших держав. 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 Продовжуючи героїчну історію парку на вулиці 23 Вересня, у 2005 році по сусідству з ним з'явилася стела воїнів-переможців та Алея Слави. Цей пам'ятний знак був відомий полтавцям, коли розташовувався у Петровському парку (арх. П.С. Гуміч і Л.С. Вайнгорт). Згодом його перенесли на вулицю 23 Вересня. На стелі воїнів-переможців – три солдатські багнети і напис: «Доблесним частинам і з’єднанням Радянської армії, які 23 вересня 1943 року визволили місто від фашистських загарбників і названі Полтавськими». На граніті висічені також назви частин воїнів-визволителів.


     Утім, на вулиці 23 Вересня знаходиться ще один цікавий пам'ятний знак. В 1999 році тут з'явився  пам'ятний знак «Сонячний годинник», присвячений 1100-річчю нашого міста. Його автором став художник і архітектор Віктор Шевченко. Цей пам'ятний знак, є більше прикладним, ніж величним та показовим. За його допомогою у сонячну погоду можна визначати час. Та за будь-якої погоди він розповість про основні етапи історії нашого міста. На невеликих гранітних стовпчиках, які розташовуються навпроти кожної годинникової поділки, викарбувані пам'ятні дати з історії Полтави.

        В бібліотеці-філіалі №13 до Дня міста організована книжкова виставка  

                                             «Мій рідний край – моя Полтава».



   Більше інформації про визволення Полтави від німецької окупації ви можете  почерпнути з книг, які є в фонді бібліотеки.  Запрошуємо!

Коментарі