Безсмертний в пам’яті народній


                                                            Він перший розпочав писати мовою,

                                                            Якою розмовляло населення цілого краю…

                                                            Він зробив цю мяку, виразну, сильну,

                                                            Багату мову мовою літературною…

                                                                                                                В.Короленко
  До дня народження нашого земляка Івана Петровича Котляревського працівники бібліотеки-філіалу №13 підготували для користувачів віртуальну літературну сторінку «Безсмертний в пам’яті народній».
Полтава – земля натхнення великого поета. Тут  Котляревський жив і писав свої твори. Рідне місто свято береже пам’ять про свого геніального сина: у нас є вулиця, ліцей, кінотеатр, бібліотека, парк, що носять ім’я письменника, у центрі міста височить пам’ятник митцеві, споруджений 1903 року. Місце, де розташована Садиба І.Котляревського, - старовинний самобутній куточок Полтави, який нарекли Івановою горою. Це місце відпочинку полтавців та гостей міста.

У 1818 році у Полтаві було організовано постійний професійний театр, директором якого став Іван Котляревський. Він вважав, що настав час для створення українського театру. Першою ластівкою української драматургії  стала п’єса «Наталка Полтавка», написана ним самим, показана на сцені Полтавського театру в 1819 році. Популярність п’єси не згасає вже понад 200 років. І сьогодні мати її в репертуарі, це гордість для багатьох українських театрів. 

Пропонуємо вашій увазі відеопрезентацію «І.П.Котляревський – автор «Наталки Полтавки», - першого драматичного твору в українській літературі», яку підготували бібліотекарі бібліотеки-філіалу №13.









Коментарі