День народження Google


  
   Всі ми, без винятку, користуючись Інтернетом для пошуку потрібної інформації використовуємо пошуковий сервіс Google. А чи знаєте ви, коли саме зявився цей пошуковик, хто його винайшов?
   Бібліотекарі бібліотеки-філіалу №13 поідібрали для вас 30 найцікавіших відомостей про Google, якими ми хочемо поділитися з вами. Про деякі з них, можливо, ви дізнаєтесь вперше.    
   1. Пошуковик Гугл є найтоповішим, близько 90% всього інтернет пошуку по всьому світу здійснюється саме через Google.
  
         2. Доменне ім'я для Google було зареєстровано 15 вересня 1997 року, а сама  американська публічна транснаціональна корпорація  була зареєстрована 1998 року. Компанія зародилася як дослідницький проект двох аспірантів Стенфордського університету Ларрі Пейджа та Сергія Бріна, а з часом еволюціонувала в різні види Інтернет-послуг.
        3. Компанія володіє сервісами YouTube і Blogger.
        4.   Штаб-квартира корпорації розташована в Кремнієвій долині, представництва компанії також є в Північній Америці, Європі та Азії. Компанія має 70 офісів в 40 країнах світу.
                5. Компанія Google отримала свою назву помилково. Її засновники неправильно написали слово "googol", математичний термін, що означає число зі ста нулями після одиниці.
                  6. Можливо ви не знали, але перша штаб-квартира компанії базувалась в гаражі одного з друзів засновника Google. Зараз в компанії працюють близько 28 тис робітників.           
      7. Щороку на Google.com з'являється близько 1000 «дудлів» – малюнків, присвячених якій-небудь темі, поєднаних з логотипом компанії. Як відомо, логотип Google змінюється по святах. Вперше він був змінений в 1998 році на честь щорічного фестивалю "палаючої людини", який проводиться в американському штаті Невада.
           8. Основним джерелом доходів Google є реклама. Google заробляє на ній 20 мільярдів доларів на рік - більше, ніж найбільші телевізійні американські канали CBS, NBC ABC і FOX разом узяті.         
        9. Кожну хвилину Google виконує два мільйони пошукових запитів.            
            10. "Гуглівський" поштовий сервіс gmail був запущений  в День Сміху, 1 квітня 2004 року. Багато хто тоді вважав цю подію першоквітневим жартом - отримати безкоштовну поштову скриньку розміром 1 гігабайт в той час було нечуваною розкішшю.                
      11. Gmail можна використовувати на 50 мовах.
          12. Провідний розробник браузера Firefox зараз працює в команді Google Chrome.
              13. Перший накопичувальний пристрій, використовувався у компанії Google, був зібраний з конструктора лего.                       
         14.Сьогодні Google розробляє надзвичайно "розумний" комп'ютер, здатний сам себе програмувати.                     
         15. «Google» – надзвичайно успішна компанія, доходи якої за 2014 рік склали близько $66 млрд.  Поява інвестицій призвела до можливості придбання корпорацією інших компаній, таких як «YouTube» і «Blogger».                        
        16. Зараз Google складається з 450 000 серверів, зібраних в дата-центри, по всьому світу.                              
     17. 22 червня 2010 р. корпорація Google відкрила офіційний офіс в Україні.                            
         18. Перший логотип Google розробляв співзасновник Сергій Брін з допомогою безкоштовної графічної програми. У 1999 році Сергій звернувся за допомогою до Рут Кедар, яка викладала дизайн в Стенфордському університеті. Рут створила грайливий, і на перший погляд, простий логотип. Яскраві кольори логотипу Google викликають приємні почуття радості, ніби ми граємо в дитячу гру, коли користуємось  Google. 
       19. Великі гроші прийшли в Google тільки 19 серпня 2004 року в момент виходу       на  IPO. У цей день понад 1000 співробітників  Google, включаючи кухаря і масажистку, стали мільйонерами.                         
        20. Засновникам Google, Сергію Бріну і Ларрі Пейджу, належить лише 16% акцій компанії. Але навіть з таким пакетом акцій вони мають сукупний статок у $46 млрд.
         21. Згідно з підрахунками компанії «Google», в даний час людство за два дні генерує стільки ж інформації, скільки воно створило від початку цивілізації до 2003 року.                        
        22. Починаючи з 2010 року, в середньому, Google купує 1 компанію в місяць.           23. Google вміє проводити перерахунок одиниць вимірювання. Для цього у вікно пошуку треба ввести запит наступного формату: «1 мл в літрах» або «1 кілометр мм». Також Google розуміє, скільком квадратним папугам дорівнює 1 удав або світловий рік.                        
         24.Сервіс пошуку книг від Google оцифровує 1000 сторінок за годину.
       25. Одна з найбільш значних змін, у поведінці користувачів, спостерігалася після введення вдосконаленої функції перевірки граматики, в якої згодом з'явилася функція «Ви мали на увазі...», що пропонує інший варіант пошукового запиту. Трафік на сайті практично подвоївся.
     26. Головний офіс компанії, який отримав назву «Гуглплекс», безумовно, заслуговує уваги. Розташований він у Маунтін-В'ю округу Санта-Клара в Каліфорнії на 3,1 мільйона квадратних метрів території. Офіс може похвалитися масою примітних особливостей, у тому числі повномасштабної моделлю Т-Рекса на ім'я Стен (з розкиданими навколо нього пластиковими рожевими фламінго), власним городом, парком скульптур з відомими ключовими фігурами та проекцією на стіни вестибюля, що в реальному часі показує, які пошукові запити надходять на сайт Google.com з усього світу.
      27. Google пишається тим, що може піклуватися про довкілля. Компанія запрошуює на роботу кіз для підтримки охайного вигляду газону навколо Гуглплекса. Якщо говорити точніше, Google співпрацює з California Grazing, орендуючи стадо з 200 кіз (і пастуха, бордер-коллі) для боротьби з бур'янами біля комплексу в Маунтін-В'ю. Вони вважається більш екологічним, ніж використання бензинових газонокосарок.
      28. Google має найбільшу мережу перекладачів в світі                       
           29. Офіційний девіз Google – «Не будь злим».
         30. В 2013 році була знята кінострічка «Стажери», яка повністю відображає життя звичайних працівників Google.
                                     
Google присвячує свої doodle й Україні, ось деякі з них:
Дудли від пошуковика Google  до Дня Незалежності України:
2020 рік

                                                                       2018 рік

                                           До Дня вишиванки (21 травня 2020 року)

                                      До 200-річчя Пантелеймона Куліша (2019 рік)
                                         До 85-річчя В.Нестайка (2015 рік)
     Використані джерела:

Коментарі