Грудень – початок зими і року кінець

 Інтернет – мандрівка

Уночі мороз поволі

Інеєм упав на шлях…

Спотикається на полі

Місяць грудень по грудках.

 

І тому такий він гнівний,

Дружить з вітром крижаним.

А хуртеча рівно-рівно

Засипає слід за ним.

 

Сипле сніг мов стеле килим,

Щоб за груднем із дібров

Тим рипучим снігом білим

Рік Новий до нас ішов.

 


Ось і дочекалися ми настання зими. На зміну сірим листопадовим дням прийшов грудень – початок зими і року кінець. З півночі повіяло холодом, відчутним став морозець, і в повільному таночку закружляли перші сніжинки.

Перший місяць зими отримав свою сучасну назву від грудок, які утворюються із мерзлого ґрунту. Але якщо заглянути в саме слово, то можна побачити, що воно складається з двох частин гру-день. Тобто гру — грудки, замерзлі частинки, день — день. Виходить — замерзлі короткі дні. Саме у грудні, після найкоротшого у році дня зимового сонцестояння, що припадає на 22 грудня природа завершує своє поступове завмирання, та повертається до весни. Колись місяць грудень називали стужайлом, бо на всю зиму землю студить, мостовиком, бо льодові мости на річках мостить, хмурнем – за похмуре небо та багато інших назв.

Говорячи про цей місяць, варто згадати деякі народні прикмети грудня.

v Снігурі прилетіли в грудні – зима буде суворою.

v Туманне коло навколо сонця – на хуртовину.

v Синиці починають зранку пищати – вночі буде мороз.

v Миготять зірки в небі – на сніг.

v Лапатий сніг віщує сльоту.

З приходом зими, настрій кожного з нас покращується – адже незабаром зимові свята! Так хочеться вірити, що до нового року випаде сніг, і грудень буде білим від снігу, темно зеленим від ялинок і яскравим від свят! Тож працівники дитячої бібліотеки – філії №13 вітають всіх з настанням зими і бажають, щоб місяць грудень подарував кожному гарний настрій, позитивні емоції та яскраві враження!



Коментарі