Я син зорі, що з Кобзаря росте



Бібліотекарі бібліотеки – філії № 13 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ нагадали своїм користувачам за творчість чудового українського поета Миколи Вінграновського, якому 7 листопада 2023 р. виконалося би 85 років.


На абонементі для 1-4 класів була організована тематична полиця «Я син зорі, що з Кобзаря росте». Поезія Вінграновського у сучасній українській літературі – це справді зоряний дороговказ. На його доробок, напевно, орієнтуватимуться і нинішні, і прийдешні читачі та письменники. Микола Вінграновський у літературі вмів усе. Йому вдавалися дитячі оповідання, великі епічні полотна, кіносценарії… Але в усьому він залишався, насамперед, ліриком, його поезія багата за жанрами і віршовими формами – це класичні сонет і елегія, медитація, романс, станси, вірші.

 


Микола Вінграновський – автор десятка поетичних і прозових книг для дітей, серед яких - «Літній вечір», «Ластівка біля вікна», «Первінка», «Сіроманець», «У глибині дощів», а також роману «Северин Наливайко», кількох кіносценаріїв.

 





Поет говорить про свою Вітчизну, про Україну. Вона для нього — в усьому житті. Твори Миколи Вінграновського перекладено литовською, естонською, грузинською, чеською, словацькою, польською, румунською, англійською, португальською та іншими мовами світу. Втім, 7 листопада можна просто відкрити його збірочку і ще раз помилуватися його неповторною поезією.

 

Коментарі