Дегустація книг Чарльза Діккенса

Відеоперегляд
 

Чарльз Діккенс – англійський письменник, відомий представник соціально-побутової реалістичної прози ХІХ ст.

Його активна літературна й громадська діяльність сприяла великим змінам. Його любов до бідних і скривджених була справжньою, а не фальшивою, для нього вони були такими ж повноправними членами суспільства, як і заможні, їм він дарував усю силу свого таланту, усю свою любов, відкривши їм поезію їхнього буденного життя.

Народився Чарльз Діккенс 7 лютого 1812 року в сім'ї дрібного чиновника морського казначейства Джона Діккенса. Спочатку батьки Чарльза жили порівняно благополучно, проте через деякий час почали з'являтися проблеми. Книжки й саме життя були найголовнішими його вихователями, початкову освіту Чарльз здобув у Чатемській школі. Потім продовжив навчання у приватній школі, після закінчення якої почав працювати молодшим клерком у адвоката Блекмора.

З 1832 року Чарльз працював у місцевій газетці, потім був співробітником часопису "Дзеркало парламенту". Наприкінці 1833 року в журналі "Манслі Мегезін" з'явилося оповідання "Обід на Поплар Вок", правда, без імені автора. Читачі почали з нетерпінням чекати оповідань автора, який вирішив приховати своє ім'я під псевдонімом "Боз". Так письменника продовжували називати, коли він став знаменитим. Нариси, автором яких був Боз, побачили світу різних часописах, часом і всупереч бажанням Діккенса, про що свідчать листи до друзів. Переконавшись, що нариси мають успіх у читачів, Діккенс наважився видати їх окремою книжкою. Так, у 1836 р. з'явилися на прилавках "Нариси Боза" у двох томах.

Тему самотності людини в буржуазному світі порушено в нарисі "Думки про людей". У нарисі "Різдвяний обід" Діккенс вперше звернувся до теми Різдвяного свята як символу сімейної злагоди й затишку. Симпатії автора належать простому людові, який йому близький і зрозумілий, тоді як представник "середнього класу" — буржуа — стає мішенню для сатиричних стріл. "Посмертні записки Піквікського клубу" — твір, що зробив відомим Діккенса. Величезний успіх записок змусив автора повірити у власні сили й він, не закінчивши цього твору, підписав договір на новий роман "Пригоди Олівера Твіста".

У 1850 році він розпочав роботу над "Історією Англії для дітей", що мала стати захоплюючою і романтичною. У цей період Діккенс активно працює в різних жанрах, проте перевагу віддає роману та його жанровим формам: історичний роман ("Повість про два міста" 1859), соціальний роман ("Крихітка Доррін" 1855-1857), соціально-авантюрний ("Великі сподівання" 1861), детективи ("Таємниця Едвіна Друда" 1870), роман-утопія ("Тяжкі часи" 1854).

Чарльз Діккенс не зміг закінчити свій останній роман "Таємниця Едвіна Друда".

Літературне надбання Чарльза Діккенса цікаве та різноманітне. Працівники бібліотеки-філіалу №13 для дітей, запрошує всіх поціновувачів його творчості до відеоперегляду «Дегустація книг Чарльза Діккенса», де можна ознайомитися з цікавими книгами, які є результатом його творчої діяльності. Бажаємо гарного перегляду!



Коментарі