Читай українські книжки

                                            Перегляд літератури

 Сьогодні в Україні видається величезна кількість прекрасних дитячих книжок. Старі добрі казки, нові історії про улюблених героїв, яскраві перевидання дитячої класики з сучасними ілюстраціями – безліч українських дитячих книг тільки й чекає свого часу, щоб порадувати свого юного читача.

Дитинство — світ особливий: дерева у ньому величезні, незнайомі будинки — загадкові, а таємничі істоти можуть з’явитися будь-де, будь-якої миті.

 До добрих друзів дитинства треба віднести героїв Лесі Ворониної,  що здобули заслужену любов малих читачів: суперагента Гриця Мамая, який
однією лівою перемагає світове зло, дівчинку Олю та її кота Гарбузика, Олянку і Буцика з чарівної країни  Нямликів, яка знаходиться у стіні сучасного будинку. Авторка «Суперагента ООО», «Таємниці Пурпурової планети», «Прибульця з країни Нямликів»  впевнена, що дітей не потрібно ані розважати, ані виховувати. «Мій універсальний рецепт — їх треба любити! І якщо дітей любити, то вони будуть читати і розважатися, сприймати книжки і грати у розумні ігри.

 

Записи письменниці – блогера  гумористки  з Полтави – Татуся Бо (Тетяна Комлик) в фейсбуці розходяться на цитати і коментуються тисячами читачів. Її книги для дітей - зворушливі і незмінно популярні. Для найменших читачів ми гаряче порекомендуємо прекрасний збірник віршів і казок Татусі Бо – «Засиналочки», і книгу, повз яку неможливо пройти – «Тортик для котика», про котиків і тортики чарівною українською мовою.

 Не лише діти мріють стати дорослими — дорослим теж дуже-дуже хочеться іноді повернутися у дитинство. Що й зробив страшенно дорослий і серйозний письменник Іван Андрусяк, розповівши дітям про Стефу та її  Чакалку.


 Щирий дитячий погляд на речі і тонку дорослу іронію поєднує він у своїх творах , який, на власну думку, розпочавши писати для дітей, геть здитинів. У першому прозовому дебюті — казковій повісті «Стефа та її Чакалка», автор вигадав Чакалку — казкову істоту, якою на Слобожанщині батьки лякають своїх неслухняних дітей: мовляв, вона прийде вночі, забере дитину в мішок і понесе в темний ліс. Саме так і відбувається з героями повісті, які потрапляють до казкової «школи чакалок і бабаїв», де їм дозволено робити все, що заманеться. Письменник описує ці сцени з гумором, проте головну увагу концентрує на дитячій психології, наголошуючи на тому, що добро й любов перемагають неодмінно, і завдяки їм дитина може навіть «перевиховати» казкове страшидло.

Чарівні країни з цілком реальними проблемами створює у своїх казкових повістях і Ніна Воскресенська. В її Країні Мрій перемішані усі казкові перипетії: дракониця не вміє літати, школа чарівників — то суцільне шахрайство, а у лихої відьми час від часу пропадає пам’ять («Володар Країни Мрій»), одвічна боротьба світла і темряви відбувається у казковому просторі «Рудої Ворони». Населені величезною кількістю казкових істот, розбавлені специфічним гумором оповіді не дадуть занудьгувати.

Український інститут книги організовував проект "Живі письменники", щоб популяризувати читання серед дітей. Через відео українські дитячі письменники розповідають про своє дитинство, героїв власних книжок та історії створення, а також читають уривки творів та розповідають про улюблені дитячі книжки. Світ української літератури великий і різноманітний, а нові дитячі письменники з'являються в Україні постійно, так що стежити за розвитком української дитячої літератури дуже цікаво.

 Випливає і головний висновок — читайте добрі книги. Саме до цього прагнуть працівники дитячої бібліотеки – філії № 13, долучаючи дітей до книжкової скарбниці.

Коментарі