Світ афоризмів Григорія Сковороди

   Григорій Савич Сковорода – найвидатніша постать у культурному й літературному житті України XVIII століття. Він відомий як одна із найбільш важливих і впливових особистостей, які формують нашу історію. А його філософія справила величезний вплив на людей в усьому світі. Сковорода входить, за версією ЮНЕСКО, до п’яти мудреців світу – разом із Сократом, Конфуцієм, Спінозою і Махатмою Ганді. Їх усіх об’єднує принцип: «жив, як учив».

Наш земляк - великий мандрівний філософ, народний мислитель, просвітитель і письменник, композитор і музикант, один з творців філософії щастя. Суть її для всього світу одна: пізнай і вдосконалюй себе заради творення добра. Його багатогранна філософська й літературна творчість – це остання ланка в перехідному періоді від давньої української літератури до нової. Із саквою за плечима та флейтою в руці пройшов він рідним краєм, а думкою вимірював простори всесвіту і правди глибину, мудрістю й чеснотами прославив свій народ. Він не проміняв чесноти на статки й чини, а в бідності знаходив духовні скарби, що їх не змиває час.

   За життя Григорія Сковороди жодної його книги не було надруковано - люди передавали один одному його твори шляхом переписування рукописів. Нам сьогодні пощастило більше - маємо змогу доторкнутися до скарбниці його мудрості. У його творах прості відповіді на складні питання, тож він завжди актуальний.

   Світ не спіймав великого мислителя, а ось йому вдалося пізнати премудрощі світу, піднятися до висот людського розуму і духу. Він не лукавив ні з собою, ні з людьми і мав повне право сказати: «Все – трава і лушпиння, все – прах і тінь, усе минає, серцем же людина вічна».

  В 2022 році святкуємо 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Працівники бібліотеки – філіалу №13 запрошують заглибитись у світ афоризмів великого філософа й,  можливо,  ви знайдете в них щось корисне і для себе.

Коментарі