Діти – генії

У кожній людині є сонце,

тільки дайте йому світити.

Сократ

   Діти – відмінні винахідники, адже вони можуть помітити те, що дорослими з різних причин може бути проігноровано. З огляду на незаперечні факти дитячої винахідливості в міжнародному середовищі виникла ідея щорічного відзначення 17 січня Дня дітей-винахідників. Датою цієї події був обраний день народження президента США Бенджаміна Франкліна, адже  він був ще тим винахідником! У світі існує чимало винаходів та відкриттів, авторами яких є саме діти.

   Пропонуємо переглянути інформацію про українських школярів, які стали відомими завдяки власним винаходам, підготовлену працівниками бібліотеки.

   Валентин Фречка з с. Сокирниця Закарпатської області, навчаючись в 11 класі, винайшов технологію створення паперу з опалого листя RE-leaf. Хлопець на звичайному блендері подрібнив листя дерев та від’єднав целюлозу. Волокна змішав з водою та виклав утворену масу на форму. Потім просушував цей матеріал на сонці та розгладжував за допомогою каменю. Так утворювались цупкі аркуші паперу. Це чудовий еко-стартап, адже з цього матеріалу можна виготовляти паперові стакани, тарілки, пакети, а також робити дизайнерський, крафтовий, пакувальний папір, або обкладинки книжок. За три роки Фречка – герой списку Forbes «30 до 30» – навчився виробляти такий папір тоннами.

 Катерина Малкіна з Маріуполя розробила винахід, який полягає в тому, щоб певний вид личинок перетравлював поліетилен. Вперше цей ефективний метод утилізації пластикових відходів дівчина презентувала у 14-річному віці на олімпіаді у Нідерландах в 2016 році. Як показали дослідження, 100 личинок за день можуть зїсти 1,7 грам поліетилену. А природі для того, щоб переробити один пакет  знадобиться більше 100 років.

 В 2020 році 16-річна Вероніка Подлєснова з Дніпра стала переможницею міжнародного конкурсу наукових робіт INSPO в Туреччині та конкурсу в рамках освітнього проєкту для дівчат STEM із FEM з моделлю робота, що допомагає медикам у боротьбі з COVID – 19. Він може обмежити контакти з хворими, розносячи ліки та їжу, виконуючи онлайн-обхід пацієнтів.

 Кирило Дикий  з м. Суми розробив інтелектуальний протез кінцівки руки, що вміє навчатися. Він створив протез, який матиме тактильні якості. Для виготовлення елементів протезу він застосував 3D-принтер.

  
 Ігор Шибко  з м. Дніпро створив проєкт системи для компенсації втраченого зору  й полегшення пересування в просторі таким людям. Датчики пристрою кріпляться на одязі або на тілі, система виявляє перешкоду і генерує голосове сповіщення в навушники про її розташування.

  Павло Усатюк з Черкас, власник космічного стартапу PancakeSat, розробник компактних супутників для дослідження космосу. За три роки кропіткої праці Павлові з командою вдалося розробити прості, надійні та надлегкі 120-грамові апарати, які можна запускати на критично малі висоти – до 150 кілометрів. Їх можна використовувати для навчальних цілей, щоб космічна освіта стала доступнішою для українців.

                                  Отже, прагніть, дивуйте та перемагайте й ви!

Коментарі