А ви знаєте, що…

Бібліотекарі дитячої бібліотеки № 13 підготували для своїх користувачів пізнавальну хвилинку

А ви знаєте, що…

     Мавпи – дуже музикальні тварини. До такого висновку прийшли вчені, вивчаючи  їхнє  життя в Південно – Східній Азії. Найталановитіші з них – гібони, які співають мелодійно, майже як співочі птахи. Вчені помітили, що самці співають набагато частіше  від  самиць. Їхні концерти можуть тривати від кількох хвилин до двох годин, а кожна «арія»  - до 15 хвилин. Гібони  починають співати вранці, до сходу сонця, продовжують – після сніданку, а далі – залежно від настрою. Першим голос подає самець, виконуючий басове соло, потім до нього приєднуються крики і виск самки. Спів завершує 20-секундне крещендо. Парний спів має декілька цілей – це  сигнал, що свідчить про зайнятість території, а ще це також і підтвердження шлюбного союзу гібонів. Після вранішнього концерту  білорукі гібони всім стадом вирушають на годування.

 Вчені в одному з американських університетів  провели дуже цікавий експеримент та дослідили, що качки володіють чудовим зором і дуже чутливі до квітів. Спочатку качкам  показували кольорові карточки із чорними літерами. Крижень на прізвисько Сер Ланселот  ( Ланс)  засвоїв, що коли він тикав дзьобом  у червону карточку, то отримував їжу. Поступово вчені кольори прибирали і залишали тільки букви, і Ланс реагував безпосередньо на написані слова…Коли йому показували карточку зі словом «співай», то він починав жваво крякати. І про цьому поглядав на людей із жалем. Адже він усе розуміє, а люди – такі нетямковиті: ніяк не можуть  второпати, що їм хоче розповісти крижень, який уміє «читати».

 Дехто думає, що банани ростуть на дереві. Нічого подібного! Банан – це трава, хоча й дуже висока, 10-15 метрів заввишки! Росте вона в жарких тропічних країнах. Можна зустріти цю рослину і в Криму. Але це банан декоративний, плоди його їсти не можна. Тут їм бракує сонця, щоб визріти і бути смачним.

  Риби, як і інші представники фауни, сплять. Тільки вони при цьому не закривають очі. Все тому, що у риб просто немає повік. В осені і взимку життя прісноводних  риб різко змінюється. Коли вода в річці або в озері охолоджується до семи градусів, риби  збираються в спальнях – зимувальних ямах. Скупчившись, вони окутують себе слизом, щоб захиститися від мікробів, і впадають в довгий сон. Ні ковдр ані подушок у риб, звичайно, немає. А спати усе ж таки хочеться: і риб’ячому мозкові, і м’язам потрібен повноцінний відпочинок. 

  Річковим рибам спати більш – менш зручнона ніч вони можуть і в пісок заритися, і заховатися в мулі. А от рибам, які живуть у морі, – гірше: до дна не допірнеш, скільки не старайся, практично всі вони сплять, але сплять по-різному: ледь роздувши або стиснувши пухир, врівноважують себе у воді і засинають в найдивовижніших позах: догори животом, донизу головою.

  Є риби в зоні Коралових рифів - риби-папуги. Вони лягають спати, як ми звикли, загортаючись, як би в ковдру. Для цього вони лягають на бік, випускають слиз через рот, яка обволікає все тіло риби, і вони сплять в цьому коконі до ранку. А  деякі  риби  на зиму можуть взагалі спати, вмерзнувши в лід. Так спить знаменита риба далія. Акули можуть їм позаздрити, бо вважають, буцімто акул усе життя мучить безсоння. У них немає плавального пухиря, який підтримує на плаву інших риб, навіть якщо вони не ворушать плавниками. От і доводиться міряти океан, не знаючи відпочинку ні вдень, ні вночі.

Ці факти, а також ще багато цікавого ви пізнаєте, почитавши збірки «Дванадцять місяців» за 1990 та 1994 роки. 

Чекаємо Вас в нашій бібліотеці!


Коментарі