Книжковий пазл

 Інформаційна сторінка


Пазл  — гра-головоломка, що виглядає як мозаїка, яку потрібно скласти з безлічі фрагментів малюнка різної форми. Є однією з найдоступніших іграшок, що розвивають логічне мислення, увагу, пам'ять, уяву. Пазли дуже корисні для розвитку мислення та пізнавальних здібностей людини.

Перший пазл, як вважається, був створений лондонським гравером і картографом Джоном Спілсбері близько 1760 року. Ранні пазли виготовлялись перенесенням контурів з мап на листи шпону і наступним розпилюванням по державних кордонах. Так виходили своєрідні практичні приладдя для занять з географії. Картон для пазлів стали використовувати наприкінці 1800-х років, але тривалий час картонні головоломки не могли конкурувати з дерев'яними. Це пояснювалось побоюванням виробників, що вони мали сприйматися покупцями як вироби нижчої якості.

Зараз існує досить багато різних видів і модифікацій пазлів. Їх складають з одною метою — отримати з розрізнених елементів єдину картину. Пазли поділяються за розміром елементів і розміром початкового зображення. Складність пазла визначає малюнок, але основною ознакою є кількість елементів — чим їх більше, тим пазл більший і складніший. Класичний розмір малого пазлу — 54 елементи.

На дитячих пазлах зазвичай зображують героїв казок, вигаданих персонажів чи кадри з анімаційних фільмів.

Окрім класичних пазлів, бувають тривимірні пазли, «м'які» пазли, призначені для малих дітей, а також комп'ютерні (віртуальні) пазли.

Для дітей особливо цікавими є книжкові пазли. Це чудове поєднання звичайної книги та гри-головоломки. Працівники бібліотеки-філіалу №13 запрошують своїх маленьких користувачів завітати до бібліотеки переглянути та скласти цікаві книги-пазли.





Коментарі