День «варення»

Інформаційна хвилинка

  Бібліотекарі бібліотеки – філіалу № 13 підготували для своїх користувачів інформаційну хвилинку «День «варення», про свято дня народження.

   День народження - звичне всім свято, особливо улюблене дітьми, адже в день свого народження вони веселяться, пригощаються смачними десертами і отримують подарунки. Одним словом, день народження – це  щось звичайне і природне. Здається, що це свято існувало завжди. Однак це не так. День народження стали повсюдно відзначати не так давно - всього приблизно 4 століття тому. Довгий час відзначати день народження нікому і в голову не приходило. Святкувати день народження почали в Давньому Єгипті, пізніше цей звичай поширився і на Ассирію. Але він стосувався тільки людей видатних – фараонів і царів, а також їх спадкоємців чоловічої статі. Дні народження жінок не тільки не відзначали, але навіть не записували. Наскільки відомо, першою жінкою, яка удостоїлася щорічного свята, була Клеопатра II, цариця Єгипту.

  Першою країною, де почали відзначати дні народження дітей стала Німеччина. Дитину будили на зорі піснями і підносили їй пиріг зі свічками. Іменинник задував свічки і загадував бажання.

  Українці у давнину випікали короваї та співали «Як на наші іменини спекли ми коровай: ось такий високий, ось такої ширини ...». Існувало багато традицій до дня народження, наші предки думали, що тягнути за вуха допоможе відігнати злого духа. Схожі традиції існують у Бразилії та Італії. В Англії іменинника беруть за руки-ноги і підкидають стільки разів, скільки років виповнилося винуватцю свята, та ще й додають рік на щастя.

  В Ізраїлі той, у кого день народження, може відчути себе королем, бо іменинника піднімають угору разом  зі стільцем.

   Канадці під час святкування дня народження влаштовують "засідку" на іменинника. Вони стараються намастити йому кінчик носа маслом, щоб невдачі хапали за слизький ніс і тікали.

  В Китаї в день народження треба з'їсти тарілку довгих макаронів. Хитрість полягає в тому, що потрібно втягнути в себе настільки довгу макаронину, наскільки це можливо. Чим вона довша - тим довше буде життя.

  В Мексиці одним з обов'язкових атрибутів дня народження є піньята - порожня всередині паперова фігурка тварини. Всередину насипаються цукерки та інші солодощі, дитині зав'язують очі, дають в руки палицю, розкручують, після чого вона повинна розбити  фігурку.

    В Голландії відзначають дні народження і в школі: вчитель видає імениннику капелюх з кольорового паперу, а парту оформляють повітряними кульками і стрічками. Винуватець торжества пригощає однокласників солодощами, а вони йому вручають невеликі презенти.

  За славнозвісний гімн дня народження "Happy birthday to you" нам слід дякувати сестрам-учителям із Кентуккі. Адже вони у 1893 році склали пісню, якою вітали іменинників із днем народження. На сьогодні, як свідчить Книга рекордів Гіннеса – це  найпопулярніша пісня у світі.




 

Коментарі