Зі світу техніки


                                                               Інформаційна сторінка

Працівники  дитячої бібліотеки – філіалу №13 підготували для користувачів інформаційну сторінку про роботів. Термін «робототехніка» запровадив письменник-фантаст Айзек Азімов в 1942 році. Слово робототехніка походить від слова робот, яке було представлено публіці чеським письменником Карелом Чапеком у його п'єсі R.U.R. (Россумські Універсальні Роботи) 1920 року. Слово робот походить від слов'янського слова Robota, що означає праця.


Дійство починається на фабриці, яка виготовляє штучних людей, так званих роботів — істот, яких можна було помилково прийняти за людей — що дуже схоже на сучасні ідеї андроїдів. Сам Карел Чапек слово робот не вигадав — це зробив його брат Йозеф Чапек.

 

 

 

 

 

  1973 року українською, а 1974 року російською мовами під керівництвом Віктора Глушкова, у Києві було видано першу у світі «Енциклопедію кібернетики» у 2-х томах.





  Світ роботизується приголомшливими темпами. Робототехніка буває будівельною, промисловою, побутовою, авіаційною, екстремальною (військовою, космічною, підводною). 

Вулиці Дубая почав патрулювати гуманоїд  REEM.  REEM – перший у світі людиноподібний робот-поліцейський офіційно приступив до охорони громадського порядку. Його поява викликала справжній фурор. Менеджер телекомунікаційної компанії Мохамед  Елнакіб,  який був присутній на презентації робота, згадував: «Я був реально здивований, коли робот подивився мені в очі й сказав, «Привіт, Мохамед ». Спочатку від цього в мене мурашки побігли по спині. Потім я зрозумів, що робот прочитав моє ім'я на беджі. Коли відвідувачі робили селфі, Робокоп говорив їм: «Скажіть «сир». Посміхніться на камеру».  


 
Робокоп REEM, розроблений іспанською компанією PAL Robotics, має зріст 170 сантиметрів і важить 100 кілограмів. Андроїд переміщається на колесах, у нього є дві руки-маніпулятора, якими він може віддавати честь і тиснути руки людям. У REEM вражаючі комунікативні здібності. Робокоп  вміє розмовляти арабською, англійською, китайською, французькою, іспанською та російською мовами. При цьому, розпізнаючи жести і міміку людини, він підлаштовує свою інтонацію під емоційний стан співрозмовника. Наприклад, з відстані до 30 метрів він може розпізнавати обличчя людей і звіряти їх з поліцейською базою даних, визначаючи жителів емірату і «чужаків», а також виявляючи потенційних терористів і правопорушників, що перебувають у розшуку.

Роботи все частіше використовуються у виробництві (з 1960 року). В автомобільній промисловості вони можуть складати більше половини від загальної «праці». Наприклад, багато роботів призначено для праці з монтажу, для зварювання шва, для маніпулювання важкими навантаженнями. Роботи, такі як HOSPI, використовуються як кур'єри в лікарнях. Роботи можуть служити офіціантами і кухарями, також і у домашніх умовах. «Boris» — це робот, який може завантажувати посуд до посудомийної машини, очищення приміщення та догляд за людьми похилого віку. Є робот пилосос, ще  робот може виконувати скотарські завдання. Робот бойового спорту — хобі або спортивний захід, де два або більше роботів борються на арені, щоби вимкнути один одного.

Вони також застосовуються у деяких роботах, які занадто брудні, небезпечні або марудні, щоб бути придатними для людей - очищення забруднених територій від токсичних відходів або продуктів ядерних установок, вони працюють у виробництві, складанні, пакуванні, транспортуванні, дослідженні Землі і космосу.

Сьогодні, на початку XXI століття, широко розповсюджені комерційні і промислові роботи, що використовуються для виконання різної праці дешевше, точніше та надійніше за людей

 

 

Коментарі