Стежками Софіївки

  У старовинному місті Умань Черкаської області знаходиться одна з найвизначніших пам’яток ландшафтного типу світового садово-паркового мистецтва кінця ХVIII – першої половини ХІХ століття – Національний дендрологічний парк «Софіївка» Національної академії наук України. У 2007 році «Софіївку» визнано одним із Семи чудес України.

    В 2021 році виповнюється 225 років з часу заснування дендрологічного парку.

Його площа становить 179 га. Тут росте понад 3300 різновидів місцевих і екзотичних рослин, а також є безліч старовинних альтанок, містків, фонтанів, павільйонів і тематичних затишних куточків. Парк є наочною ілюстрацією до окремих частин поем Гомера «Іліада» та «Одіссея».

   Будувався парк 6 років польським магнатом Станіславом Потоцьким для його третьої дружини – Софії. Урочисте відкриття парку відбулося у травні 1802 року, в день її народження. Так ожила, стала дійсністю примхлива мрія дружини вельможного графа.

   З 1836 по 1946 роки парк називався «Царициним садом» на честь російської імператриці. А пізніше він  перейшов у розпорядження Головного училища садівництва (нині Державний аграрний університет) і почав працювати на користь науки. Десятки талановитих вчених, інженерів, архітекторів доклали багато праці, щоб зберегти і примножити цю рукотворну красу. Вже після Потоцьких було споруджено Головний вхід до парку, павільйон Флори, висаджено багато рослин.

  Будь-якої пори  року не припиняється потік відвідувачів: Софіївка однаково принадна і під казковим сніговим килимом, і у весняному буянні садів, і в щедрій зелені літа, і осінньої пори.

   Сьогодні заповідник,  діставши звання «Національний»,  радує всіх, хто хоче побути наодинці з природою. Парк щороку відвідує близько 500 тис. туристів.

   14 липня 2019 р. у місті Умань відбулося урочисте відкриття єдиного у Східній Європі фентезі-парку «Сучасна Софіївка».

   Хто ще не побував у «Софіївці», обов’язково відвідайте! Не пожалкуєте!

  А працівники бібліотеки-філіалу №13 запрошують віртуально пройтися дендрологічним парком, переглянувши відеоперегляд «Стежками Софіївки».

Коментарі