Конституція моя, хочу знати її я!



28 червня ми святкуємо День прийняття Конституції України. До цього свята працівники бібліотеки – філії № 13 підготували для своїх користувачів інформацію «Конституція моя, хочу знати її я! Важким і довгим був шлях нашої держави до справжньої незалежності. Скільки крові і сліз було пролито нашими земляками, щоб сьогодні око нам милував синьо – жовтий прапор і Володимирський тризуб, щоб могли ми вільно, на повен голос заспівати «Ще не вмерла Україна». Історія свята День Конституції України – це одне з найбільш значущих свят нашої країни з точки зору процесу державотворення, святкують його у дату прийняття основного закону держави. Ця важлива подія сталася в ніч з 27 на 28 червня 1996 року, на п’ятий рік після проголошення незалежності нашої держави. Процес прийняття основного закону був непростий: майже добу депутати Верховної Ради не могли дійти згоди і не виходили із сесійної зали. Через 23 години безперервних дебатів 315 народних обранців таки проголосували за прийняття Конституції України. Першими словами тодішнього голови Верховної Ради О. Мороза після прийняття Конституції стали «Є Конституція!». Міжнародне співтоваривство назвало Конституцію України однією з найдемократичніших у світі. «Батьком» Конституції України вважається народний депутат Михайло Сирота. 22 серпня 2011 року в Києві відбулася презентація першої мініатюрної Конституції України. Мініатюра має розмір 21х32 мм і складається зі 160 сторінок, на яких вручну написано близько 9,5 тисяч букв. Міні версія головного закону зберігається в Музеї книги і друкарства. У 2019 році з’явилася перша електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Її авторами стали відомі письменники і популяризатори української історії брати Капранови, а художником – Олександр Костенко. 


На честь Конституції є поштові марки, присвячені річницям Конституції, випущені срібні монети «10 років Конституції України»,  «25 років Конституції України» та інші.





Про значення Конституції висловлювалися знамениті діячі: «Конституція держави має бути такою, щоб не порушувати конституцію громадянина» – Станіслав Єжи Лєц.

 «Конституція – це дороговказ, від якого я ніколи не відмовлюся».  Джордж Вашингтон.

 «Нічого не порушуйте в Конституції. Це необхідно підтримувати, оскільки це єдина гарантія наших свобод» – А. Лінкольн.





Коментарі