Життя та творчість Одинокого Птаха

 

215 років тому, 1 квітня, народився письменник-мислитель світового рівня, драматург, визнаний класик літератури, один з оригінальних майстрів слова та найзагадковіших, містичних письменників ХІХ століття Микола Васильович Гоголь. Ще навчаючись у Полтавському повітовому училищі та Ніжинській гімназії вищих наук Микола Гоголь поринав у світ давньої української історії, яку пізнавав не лише з друкованих джерел, а й на полтавських і ніжинських базарах.

Микола Гоголь у своїх повістях зобразив побут і дух українського народу, наші прадавні вірування, суміш реалістичного й фантастичного.

Микола Васильович Гоголь залишив у спадок прийдешнім поколінням оповитий повір’ями та легендами поетичний образ України. Він оспівував у своїх творах українські звичаї і традиції, козацтво, фольклор, досліджував українську усну народну творчість, історію України, власну генеалогію.

Все це письменник відобразив у «Вечорах на хуторі біля Диканьки», «Ночі перед Різдвом», «Сорочинському ярмарку», «Травневій ночі, або Утопленій», «Вечорі проти Івана Купала», «Страшній помсті», «Зачарованому місці», а мужність, хоробрість, любов до життя та до рідного краю у невмирущій повісті «Тарас Бульба». І у нашій пам’яті Запорізька Січ завжди асоціюватиметься з місцем, де живуть козаки, «горді і міцні, як леви, воїни». 

Письменник залишив у спадок рідному народові неоціненний доробок з повістей і романів, драматургії та публіцистики. Такі твори, як «Тарас Бульба», «Мертві душі», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Ревізор», «Вій», «Одруження», «Записки божевільного», можна поставити у ряд найвищих художніх досягнень світової літератури.

А чи знали ви, хто послугував прототипом для образу Тараса Бульби? Чому Микола Васильович так рано помер? Які є меморії Гоголя та де зберігаються тут, на Полтавщині? Яке полотно символічно поєднало Миколу Гоголя та Тараса Шевченка? Хто був батьками класика світової літератури та ким вони один одному приходяться? Куди поділась «шинель» Гоголя? Звідки Микола Васильович черпав натхнення? Які були у нього «нікнейми»?

Ці таємниці, факти з життя та творчий шлях класика світової літератури, нашого земляка Миколи Васильовича Гоголя дізналися читачі бібліотеки-філії №13 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ, старшокласники Полтавської школи №30, під час пізнавального бібліотечного уроку-бесіди «Сміх крізь сльози смутку або Життя та творчість Одинокого Птаха» (присвяченого 125-ти річчю від дня народження М.В.Гоголя) від працівника Центральної бібліотеки Олексія Орла та бібліотекарів бібліотеки-філії №13.



Для більш глибокого «занурення» у життєвий та творчий шлях Миколи Гоголя  запрошуємо вас до бібліотек Полтавської міської територіальної громади, і ви дізнаєтесь ще більше, бо знання – то сила!

 

Коментарі