Футбол: грають всі!

Футбол — улюблена командна гра мільйонів людей на планеті, фанатами якої є як чоловіки, так і жінки. Цей спорт розвивається на всіх рівнях – від дитячих змагань на галявинах до футбольних баталій професіоналів. До Всеукраїнського дня футболу бібліотекарі бібліотеки – філії № 13 для дітей Центральної бібліотеки Полтавської МТГ запропонували своїм користувачам, серед яких багато любителів погратися м’ячем, публікацію «Футбол: грають всі!»  про зародження футболу, його розвиток, про відомих футболістів. 

Перша згадка про футбол як про «гру в м’яч ногами» зустрічається ще в китайських джерелах другого тисячоліття до нашої ери. В ті часи футбол у Китаї називали «Цу Чю», що в перекладі означає «штовхати ногою». Завдяки цій захопливій грі китайці підтримували хорошу фізичну форму.

 За іншою версією попередницею сучасного футболу була дика гра саксонців, які жили в Англії у ІХ ст. Учені вважають, що футбол саксонців був частиною військової підготовки солдат. Відомо, що в футбол грали і древні греки та римляни. «Битва за м’яч» — саме так називали його в Греції, тож можна тільки уявити, якими прийомами користувалися гравці, щоб заволодіти м’ячем.

В давнину для гри у футбол використовували м'ячі, виготовлені зі сечових міхурів свійських тварин, але такий «м'яч» дуже швидко псувався. Перший гумовий м'яч з'явився 1855 року, сьогодні класичний футбольний м'яч складається з 32 п'ятикутників — дванадцять чорних та двадцять білих. 

Історія футболу в Україні сягає вісімнадцятого століття і бере свій початок в місті Одеса, куди його привезли англійські моряки. Саме в Одесі в 1884 році було збудовано перше в Україні футбольне поле. Згодом футбол з'явився і в західній частині України. Офіційно першим матчем з футболу в Україні вважають гру у Львові між командою міста Львова та Кракова, який відбувся 14 липня 1894 року, перемогла тоді львівська команда. 

Сьогодні існує велика кількість різновидів футболу, зокрема дворовий, пляжний, футзал або міні – футбол, футбольний фристайл (полягає у виконанні всіляких хитрощів і трюків). Дотримання принципів чесної гри у поведінці має найважливіше значення для успішної пропаганди спорту, його розвитку та популяризації.Перші офіційні правила футболу були прийняті в 1863 року в Англії. Від цієї дати бере початок історія футболу в світі. Футбол – це не лише красива гра, але і нестримні переживання вболівальників. Цікавий факт, що жовті та червоні картки з’явилися тільки в 60-х роках минулого століття. Керівник суддівського корпусу довго розмірковував над тим, яким чином можна позбутися мовного бар’єру між гравцями і арбітром. Одного разу йому на очі попався світлофор, в результаті чого були введені жовті та червоні картки, зрозумілі будь – якій людині. Арбітр — людина на полі, покликана стежити за тим, щоб футбольний матч проходив відповідно до правил. На честь ірландського експерта з правил футболу Джона Мак – Пенальті названо 11 – метровий удар, який в 1891 р. він запропонував призначати по воротах противника за грубу гру або гру рукою команди, що захищається в межах її штрафного майданчика. По всьому світу постійно проходять матчі по футболу, де змагаються команди з різних країн. Був такий випадок, коли збірна Індії відмовилася брати участь на ЧС – 1950 через те, що команді не дозволили грати босоніж.
Комісія ФІФА визнала бразильського форварда Пеле кращим футболістом двадцятого століття. Золотий м'яч — нагорода найкращому футболістові Європи, з 2007 року — найкращому футболістові світу. Лауреатами «Золотого м'яча» були, зокрема, київські динамівці Олег Блохін, Ігор Бєланов і український футболіст Андрій Шевченко.

 Запрошуємо всіх до нашої бібліотеки познайомитися з книгами про футбол!


Коментарі