КВІТКА СОНЦЯ

 Інформаційна сторінка

Я так люблю, як соняшник цвіте!

Красива квітка, просто дивовижна!

Таке цвітіння гарне, золоте,

А квітка величенька й ніжна-ніжна…

На синім тлі небеснім — чарівна!

Бо ж скільки бджіл до неї прилітає!

Приваблює всіх й запахом вона,

І до людей неначе промовляє:

«Любіть свій край, природу чарівну,

Бо все тут в Україні миле й світле.

Любіть цю землю рідну і одну,

Усе тут для людей розквітле!»

І я дивлюся на дзвінку росу,

Що виграє в пелюстках веселково.

Приймаю серденьком усю красу

І на душі так райдужно й чудово.

Соняшник – це дивовижна, відома у всьому світі рослина. Соняшник зачаровує всіх своїм золотим суцвіттям, схожим на сонце, яке дивовижним чином завжди повертається вслід за сонячними променями. За це він й отримав назву «квітка сонця».

Ця «квітка сонця» вже давно стала невід’ємним атрибутом українського пейзажу – особливо вражають безмежні золоті поля соняшнику у пору його цвітіння та дозрівання. Ми так звикли до соняшнику, що не уявляємо наші простори без нього і вважаємо цю «квітку сонця» «своєю». Але батьківщина соняшнику – Центральна Америка, звідки його вивезли в Європу у XVI ст. До нас він потрапив лише через два століття, у XVIII ст., й поширився головним чином у степовій зоні. Спочатку його вирощували у садах як декоративну рослину і заради насіння, що його, як і зараз, вважали ласощами.

Довгий час не брали до уваги олійний потенціал цієї культури. Екзотичні квіти вирощували на клумбах та в садках як декоративну рослину, прикрашали ними одяг, меншою мірою використовували в медицині як протизапальний засіб. Але тепер соняшник – найважливіша олійна культура, адже у його насінні від 20 до 40% олії. Він дуже теплолюбний, тому вирощують його в основному в степовій смузі і на чорноземних ґрунтах.

Сьогодні існує велика кількість сортів соняшнику. Справжнім батьком наукової селекції соняшника вважається Василь Степанович Пустовойт – український селекціонер, який створив 34 сорти цієї культури. Його фундаментальні роботи про сучасні сорти з високим вмістом олії і високою врожайністю є безцінними. А найпрестижніша світова премія в галузі розведення соняшника носить ім’я «Міжнародна премія Пустовойта».

Працівники дитячої бібліотеки – філії №13 підготували для своїх маленьких користувачів цікаві факти про соняшник. Мало хто знає, що відомий нам соняшник із 2-метровим стеблом і величезним кошиком із чорним насінням – це вже культурна рослина, виведена людьми. У природі ж соняшник зовсім не такий. Ця дика кущова рослина має по 20-30 квіток величиною з ромашку.

Соняшник завжди повертається убік сонця. Навіть у хмарну погоду капелюшок соняшнику показує, де перебуває зараз сонце відносно горизонту. Цьому є наукове пояснення: у стеблах рослин накопичується фітогормон ауксин, який регулює ріст. Збільшення кількості ауксину у тій частині стебла, яка не освітлюється сонячними променями, змушує рослину тягнутись до світла. Та коли соняшник виростає, його геліотропні властивості проявляються не так сильно, і жовті голівки повертаються у бік сходу.

Найвищий соняшник у світі виростили в Німеччині в 2009 році, його висота сягала 8,03 метри. В Україні зафіксовано найбільший соняшник висотою 4 метри 17 см, що був вирощений у 2011 році в с. Плесецьке Васильківського району Київської області.

Ну і мабуть найцікавішим є той факт, що менш відомий, але дедалі все більш популярним стає такий вид соняшнику як топінамбур, або земляна груша. Ця багаторічна рослина походить з Північної Америки.

 Останнім часом топінамбур почали активно вирощувати як дуже корисну рослину. Він містить до 18% розчинного полісахариду інсуліну, - це робить його хорошим лікувальним засобом при діабеті.



Коментарі