Азбука Брайля, що завоювала світ.


Кожного дня, прокидаючись вранці, ми не замислюємося над тим, яке це щастя – просто бачити навколишній світ: сонце, небо, квіти, обличчя близьких, своє відображення у дзеркалі... Між тим є люди, які позбавлені такої розкоші – незрячі, або ті, хто дуже погано бачить. Щоб зрозуміти, як важко їм доводиться, досить на кілька хвилин заплющити очі й спробувати виконати хоча б у межах власної квартири якусь просту побутову роботу. Відразу ж виникає відчуття безпорадності й незахищеності. Тому винахід Луї Брайля  в 1829 році змінив життя мільйонів незрячих людей.

Луї Брайль народився у 1809 році у французькому селі Кувре, недалеко від Парижа. Батько Луї лимарював – шив і латав кінську збрую. У три роки хлопчик бавився одним з інструментів батька і встромив його собі в око. Інфекція поширилася і на друге око – Луї повністю втратив зір. Попри сліпоту, дитина виявилася дуже здібною і Луї дозволили відвідувати заняття у місцевій школі, віддали до Паризької національної школи для сліпих, засновником якої був Валентин Гаюї – відомий благодійник та педагог. У той час школа Гаюї не мала аналогів. Гаюї виявився попередником Брайля, розробивши перший метод читання для незрячих. На цупкий папір наклеювалися великі та товсті букви. Луї опанував цей метод і «проковтнув» всю бібліотеку наставника. Юний Луї стає викладачем, а потім і професором своєї школи. Він розробив шрифт, яким користуються незрячі різних країн світу. Для письма шрифтом Брайля використовується "шестикрапка".



 Перша книга цим шрифтом була надрукована у Франції «Історія Франції». Цікаво, що Брайль був також талановитим музикантом і за принципами свого шрифту створив ноти для сліпих.

 У 1892 році була презентована публіці перша друкарська машинка Брайля. У 1950-х  роках з’явилися брайлівські принтери, а у 1991 році випустили електронні машини з додатковими функціями обробки тексту, звукового зворотного зв’язку і тиснення. 2011 року світ побачив першу машину з можливістю перетворення брайлівського тексту в аудіо і цифрового відображення введених даних. Існують комп’ютерні клавіатури з абеткою Брайля для незрячих. А на початку 2020 року в Android-смартфонах для людей з порушенням зору клавіатура Брайля стала доступною без сторонніх застосунків.

 В Україні створили бібліотеку книжок шрифтом Брайля, в якій можна замовити книги у тимчасове користування з будь-якої точки України. 


За рік в бібліотеці з'явилося 92 книжки. В основному це література для дітей: від самих маленьких, які читають казки, до випускників шкіл. Але є твори і для дорослих, і з часом їх стає все більше. За рік були надруковані "Маленька книга про любов" Ульфа Старка і "36 і 6 котів – детективів" Галини Вдовиченко, готується  перша  частина Гаррі Поттера – «Гаррі Поттер і філософський камінь». 2019 року вийшла друком збірка дитячих віршів «Бузиновий цар» Ліни Костенко, надрукована шрифтом Брайля.

Проект «Книга Брайлем» розпочали у 2018 році, коли вперше для львівських публічних дитячих бібліотек надрукували по 10 перших книг шрифтом Брайля. Сучасні технології відкрили й надалі відкриватимуть нові можливості для споживачів, і це дає всі підстави незрячим вірити в те, що вони матимуть доступ до книжок та інших друкованих документів нарівні зі зрячими.

Треба пам'ятати, що книга необхідна сліпому навіть більше, ніж зрячій людині. За допомогою книг у незрячих людей формуються правильні уявлення про навколишню дійсність, відкривається світ почуттів і явищ,  пов'язаних із її зоровим сприйняттям. У результаті підвищується роль книги як засобу пізнання, інструменту спілкування.

 

 

Коментарі