Сторітелінг – це просто

 Бібліотечні рекомендації 

  

  Дітям подобається слухати цікаві захоплюючі історії. Разом з тим, сучасні школярі губляться в потоці інформації, їм буває складно запам’ятати великі обсяги  фактів, і, як наслідок, втрачається інтерес до навчання. Саме тому зараз набуває популярності метод сторітелінгу, при якому пояснення нової інформації, відбувається за допомогою захоплюючих емоційних історій.

   Працівники бібліотеки-філіалу №13 пропонують охочим повчитися сторітелінгу.

   Сторітелінг (storytelling) – це мистецтво розповідати історії з метою навчання, керування шляхом донесення змісту повідомлення за допомогою спеціальної методики.

  Яким буває сторітелінг?

   Розповідати захоплюючі історії може дорослий, а дітлахи його пасивно слухають,  тому такий сторітелінг називають пасивним. Активний сторітелінг – це самостійне розповідання історій дітьми.

     Кожен може стати «письменником» та спробувати складати подібні історії, адже це зовсім не важко! З чого ж почати? Для того, щоб створити історію, яка буде захоплювати, необхідно придумати цікавий сюжет, вигадати героя (їв), додати цікаві події, які підведуть до потрібних висновків. 

  Алгоритм створення історій для сторітелінгу виглядає так:

1.      Наш герой.

Для історії потрібен герой. Подумайте, про кого будете розповідати. Виберіть  імя, характер, зовнішній  вигляд тощо.

2.     Місце події.

Насамперед розкажіть про місце події: де знаходиться персонаж на початку історії?

3.     Особливі обставини.

Вигадування інтриги (це ключовий момент в історіях для сторітелінгу!). Мають виникнути особливі обставини, що спонукатимуть героя до дії.

4.     Герой поринає у вир подій.

Розробка детального сюжету та основних подій оповіді. Це, ясна річ, пригоди, відкриття, несподівані зустрічі, перешкоди…

5.     Герой досягає мети.

Герой долає всі перешкоди й досягає мети своєї подорожі.

6.     Щасливе завершення пригод.

  Пригоди закінчуються щасливим поверненням додому. Перегляд готової історії та додавання метафор. Можна додати ще висновок, мораль історії.

  Такі історії можна вигадувати від початку й до кінця, інколи вони засновуються на реальних подіях, що часто ще більше зацікавлює.

 Яким може бути сюжет сторітелінгу?

  Пропонуємо вашій увазі п’ять найбільш популярних сюжетів історій для сторітелінгу, які можна використовувати, змінюючи основну лінію згідно з вашими потребами:

   Перемога над монстром. Сюжет: головний герой – ціль – зустріч з дуже сильним монстром – боротьба та перемога – досягнення цілі.

   Перемога (класичний). Сюжет: головний герой – ціль – перепони на шляху до цілі – подолання проблеми – результат.

   Попелюшка. Сюжет: головний герой – незвична ситуація – поява проблем (або ворогів) – втручання чарівного помічника – щасливе вирішення ситуації.

   День бабака. Сюжет: головний герой – ціль – дії героя та повернення до початкової точки – вибір правильної стратегії дій – досягнення мети.

   Квест. Сюжет: головний герой – ціль – зміна кількох локацій та вирішення в кожній з них певних задач – почергове досягнення міні-результатів – тріумф.

  Та це далеко не всі можливі сюжети для сторітелінгу.

 Спробуйте зайнятися сторітелінгом самотужки або разом з друзями – можна кожному додавати фразу по черзі. Тоді перебіг подій може виявитись цілком несподіваним!

Коментарі